Ciutadans, com també ha fet el PP, creu que l'esborrany del pressupost que el govern ha presentat als grups demostra que no té clares les prioritats per a la ciutat. (POSTPO). Amb uns comptes que pugen lleugerament respecte a aquest any, el document revela que l'executiu preveu augmentar en més de 110 milions la despesa corrent i, en canvi, estima una caiguda de la inversió en prop de 84 milions. A més, aquesta primera proposta no descarta que el pressupost s'hagi de modificar els primers mesos de l'any que ve per incloure-hi els diners que no s'hagin gastat el 2015. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "El que hem trobat és novament improvisació, novament que no hi ha un pla concret per a la ciutat de Barcelona, no hi ha un projecte de ciutat, no saben a què destinaran les inversions ni si faran les inversions." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Cada document pressupostari que presenta la senyora Colau confirma que els comptes pel 2016 seran l'estafa barcelonina de la senyora Colau." El PSC, possible soci del govern en el pressupost, ha evitat la crítica directa a l'esborrany i assegura que encara és aviat per valorar-lo. JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Amb aquest document encara no es pot veure quines són les grans tendències de despesa i, per tant, de les polítiques que vol desenvolupar l'actual govern de la ciutat el 2016." Després que divendres el govern retirés les ordenances fiscals del ple, encara no hi ha hagut contactes... JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "No news". I espera converses en els propers dies. El govern va fixar en dues setmanes el marge per negociar-les.

L’esborrany del pressupost de l’any que ve estima una xifra total de 2.584,2 milions d’euros, una xifra superior a la dels comptes de 2015. En el capítol d’ingressos, el document preveu, entre d’altres, un augment de la recaptació en els impostos directes de 45,4 milions d’euros més (989,2 milions en total). Pel que fa a la despesa, es dibuixa un escenari amb un increment de 117,8 milions en despeses corrents, mentre que en inversions reals hi ha una caiguda de 83,8 milions d’euros, amb una xifra estimada de 268,3 milions.

L’esborrany també alerta que una possible pròrroga del pressupost de 2015 per a l’any que ve suposaria perdre 141 milions d’euros en despesa. A més, el document preveu un escenari de modificació dels comptes ja entrat el 2016 per aplicar el superàvit que resulti de la liquidació de 2015. La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha denunciat aquesta intenció del govern i li ha exigit “rigor”. Per la líder de Ciutadans, aquest esborrany demostra la “improvisació” de l’executiu i que “no hi ha un pla concret per a Barcelona i no saben a què destinaran les inversions”.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha lamentat la caiguda de les inversions i ha assegurat que això “repercutirà en el manteniment dels barris i la ciutat”. El líder del PP ha denunciat que no es concreten les prioritats i que l’Ajuntament preveu ingressar més en impostos. “Els comptes pel 2016 seran l’estafa barcelonina de la senyora Colau”, ha denunciat Fernández Díaz.

Des del PSC, Jaume Collboni ha declinat fer una valoració a fons del document en espera de més informació. El líder socialista considera que és un esborrany “molt genèric de presentació” que no permet veure les polítiques que vol fer el govern”. Collboni ha assegurat que la caiguda de les inversions no té perquè ser negatiu, “depèn de les prioritats i d’on vagin els diners”, ha matisat. Sobre la negociació de les ordenances fiscals, el president del Grup Municipal del PSC ha explicat que no té notícies del govern i que espera que mogui fitxa els propers dies.