PEPE GÓMEZ, cambrer del bar La Plata "El pescado frito, la ensalada de tomate y cebolla, las anchoas y la ultima incorporacion, la butifarra, llevamos sirviendo estas 4 tapas des de el inicio en 1945 y la butifarra, hace 20 años porque los jovenes la pedian mucho." En Pepe parla amb coneixement de causa. Fa més de 40 anys que treballa darrera de la barra del bar La Plata i recorda fil per randa la història del local. Gairebé tant com en Joan, un client dels de tota la vida. Ell ja venia amb el seu pare als anys 50, quan la parròquia del bar estava integrada, principalment, per treballadors del port. JOAN FERRER, client del bar La Plata "El que m'agrada es que no ha canviat absolutament res des de que el vaig coneixer abans estava el pare, el senyor Pepito, la senyora Quimeta que eren preciosos, el sue pare sempre cantava perquè li agradava beure una miqueta de vi, com m'agrada a mi. El que no ha viscut aquella època a la Plata, jo diria que no coneix Barcelona." Pel bar La Plata hi han passat moltes generacions. L'actual propietària, l'Anna, gairebé hi va néixer. Amb tants anys a l'esquena també hi hagut temps per als clients cèlebres. Bono, el cantant d'U2; Alex Brühl, l'actor, i un dels fidels més incondicionals, el xef Ferran Adrià. ANNA MARJANET, propietària del bar La Plata "Molt ilustre un orgull per a nosaltres i una persona entranyable. Ell sempre que ve li agrada molt menjar el peixet fregit i les amanides de ceba. La ceba talladeta molt fineta i se'n va consentíssim. Nosaltres hem pogut mantenir la personalitat i el caliu que donen les coses antigues, les coses d'abans, que en un moment donat semblava que feien nosa i ara es tornen a valorar molt." Ara els turistes són els clients més nombrosos i La Plata aquest bar, abans bodega, de barri és conegut a mig món. Els propietaris afronten la globalització amb calma i, evidentment, amb les quatre tapes de sempre.

Si una cosa funciona, val més no tocar-la. Aquesta sembla que ha estat la filosofia del bar La Plata, també conegut com “Los pescaditos”. El seu secret és precisament el peixet fregit (sardina o seitó), el vermut casolà i un ambient familiar difícil de trobar avui en dia. Al peixet fregit, se li afegeixen unes barquetes o “montaditos” d’anxoves, unes altres de botifarra i una amanida de ceba i olives. Són les mateixes tapes que el local ja oferia el 1945 i la clau de tot plegat és oferir un bon producte: el peix surt directament de la llotja de la Barceloneta, les anxoves són de Santoña i el tomàquet que les acompanya arriba de Sant Cebrià de Vallalta.

El producte pot suposar la clau de l’èxit d’un local, però en el cas del bar La Plata un altre gran actiu és el seu servei. El cambrer, en Pepe, és una de les ànimes d’aquest local familiar i ha servit dosis de simpatia més de 43 anys darrere la barra. Són molts els clients famosos que no s’han pogut resistir a aquest imant humà del bon rotllo: Ferran Adrià, Manolo García o l’actor Alex Brühl, entre altres, són fans declarats del bar.

Amb el pas dels anys, el públic ha anat canviant. Des de la parròquia de tota la vida, amb treballadors del barri, fins arribar a una barreja dels fills d’aquests veïns, entusiastes dels locals autèntics de Barcelona, i els turistes, que s’apropen al La Plata atrets per trobar l’essència dels bars de la ciutat. Segons la propietària del local, abans aquest era una de les cites ineludibles dels estudiants universitaris que feien la ruta de tasques i bars del carrer de la Mercè.