Tal com estava previst, cap grup de l'oposició no ha donat suport a les ordenances fiscals del govern municipal en la Comissió d'Economia. La majoria de partits s'esperen a posicionar-se fins al ple de la setmana que ve. Convergència i Unió i Ciutadans han retret al govern que presenti un projecte continuista. RECASENS, regidora de CiU "No sabem veure quins són aquells canvis o aquella revolució de la fiscalitat que vostès van anunciar." FRANCISCO SIERRA, regidor de Ciutadans "Esto es la regeneración? Esto es el si se puede? Esto es vamos a dejarlo todo igual". Els partits d'esquerres han lamentat la prudència del govern amb les ordenances, però estan disposats a negociar-les amb un executiu que els ha estès la mà sense distincions. MONTSE BENEDÍ, regidora d'ERC "Vostès van prometre canvis, i els encoratgem a ser valents i aplicar aquests canvis a la política fiscal de l'Ajuntament,." MONTSERRAT BALLARÍN, regidora del PSC "Fins i tot han girat a la dreta les propostes fiscals de Convergència. No esperàvem en aquest punt una 'Colauvergència'" JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Un continuisme fiscal. Esperàvem alguns canvis substancials." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Es tracta d'una primera proposta, una primera base. El que volíem fer aquí simplement és tenir la mà estesa perquè es pugui debatre de manera constructiva." El PP ha fet un pas més enllà i ja hi ha votat en contra perquè creu que els impostos són massa elevats. XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Demanem que es rebaixin els impostos en una ciutat com Barcelona que té una de les pressions fiscals més alta de tota Espanya." El govern es veu abocat ara a una negociació "in extremis" per guanyar suports de cara al ple de la setmana que ve en una votació que sí que ja serà decisiva.

Els grups volen forçar la negociació amb el govern d’Ada Colau sobre les ordenances fiscals per a 2016. Aquest dimarts tots els partits de l’oposició -excepte el PP- han posposat el seu posicionament sobre el conjunt de taxes i impostos fins al plenari de la setmana que ve, un moviment que empeny el govern a negociar fins a l’últim moment si vol que la seva proposta fiscal superi el primer tràmit.

Segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, la principal mesura d’aquestes ordenances és la congelació de l’IBI, que és un impost lineal i, per tant, té un impacte negatiu en els col·lectius més vulnerables. Pisarello també ha subratllat que es tracta “d’una primera proposta” i que el govern té “la mà estesa” per negociar.

Els grups de l’oposició han coincidit a definir la proposta fiscal del govern de Colau com a continuista. Des de CiU, Sònia Recasens ha afirmat que Colau s’ha limitat a fer un ajust i ha alertat que veu difícil que hi hagi temps de revisar el cadastre per a 2017, com ha anunciat el consistori.

Paco Sierra, de Ciutadans, ha retret que les ordenances de  2016 “s’assemblen més a les de Trias que a les de Colau”, una idea que també ha recollit el PSC. Montserrat Ballarín ha assegurat que esperaven propostes més innovadores i que són excessivament continuistes i conservadores.

Per la seva banda, des d’ERC Montse Benedí ha instat Barcelona en Comú a ser més valents per impulsar una política fiscal  redistributiva, i la CUP ha reclamat que es penalitzin els impostos per als vehicles per potenciar el transport públic.

L’únic partit que ja s’ha posicionat respecte a les ordenances fiscals ha estat el PP, que hi ha votat en contra perquè considera que caldria rebaixar els impostos, i no congelar-los, perquè Barcelona és la ciutat amb més carrega fiscal de l’estat.