Ortega està imputada per la Fiscalia de presumpta desobediència al Tribunal Constitucional, usurpació, prevaricació i malversació de diners públics en la consulta del 9-N i podria afrontar multes, inhabilitació i, fins i tot, penes de presó.

En declaracions davant dels mitjans, Ortega ha assumit tota la responsabilitat “del dispositiu logístic del procés participatiu del 9-N, tant en els actes més personals com en els que van fer els meus subordinats o col·laboradors” i ha defensat que es tractava d’un “projecte de país i un compromís del govern que responia al mandat del Parlament“.

L’exvicepresidenta del govern ha afirmat que no té “cap consciència d’haver desobeït el Tribunal Constitucional, d’haver dictat cap resolució  injusta ni d’haver comès cap irregularitat econòmica” i ha argumentat que va actuar “amb ple coneixement del que feia, molt responsablement i sempre amb respecte a la legalitat”.

Ortega, que s’ha negat a respondre les preguntes del Ministeri Fiscal, ha criticat que ha arribat als tribunals per “una querella imposada per la Fiscalia General de l’Estat” i ha denunciat que es menystingui la “independència i el rigor d’aquest procés participatiu”. Segons Ortega, “no és bo criminalitzar un acte polític i pacífic” i ha demanat que els problemes polítics no es dirimeixin en sales penals.

Joana Ortega ha arribat al Palau de Justícia de Barcelona a les 15.45 h acompanyada de la vicepresidenta del govern, Neus Munté, així com dels consellers Meritxell Borràs, Felip Puig, diputats electes de Junts pel Sí i alcaldes del territori català. Ortega ha afirmat sentir-se “molt tranquil·la” i, abans d’accedir a la sala, ha saludat els manifestants que s’han aplegat a les portes del tribunal. A la tarda s’han convocat concentracions davant dels diferents ajuntaments del país.

Ortega ha declarat hores després de la compareixença de la consellera d’Educació en funcions, Irene Rigau, i dos dies abans de les declaracions d’Artur Mas, que està citat aquest dijous, 15 d’octubre. El TSJC va admetre a tràmit la querella contra Mas, Ortega i Irene Rigau el desembre passat, pel seu paper en la convocatòria del 9-N.