Instal·lacions de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum com aquesta estaran gravades amb impostos, sempre que estiguin connectades a la xarxa. Així, diu el Ministeri d'Indústria, assumiran part dels costos de les infraestructures del sistema, tal com fan la resta de consumidors. JOSÉ MANUEL SORIA ministre d'Indústria "Cada vez que pagamos la factura de la electricidad no solo estamos pagando el coste de generar la energía. También hay que pagar lo que supone transportar la energía y distribuirla. También hay que pagar eso que se llaman costes del sistema. Y también hay que hacer frente a los pagos de amortizaciones de capitales de interés de la deuda del sector eléctrico que está acumulada." Queden exempts de pagar aquestes taxes els petits consumidors que tinguin una potència contractada de 10 kW o menys. Per tant, fonamentalment, els que en fan un ús domèstic. Les empreses, en canvi, que normalment superen aquests quilowats, sí que es veuran afectades per la mesura. Segons els productors dels sistemes d'autoconsum, les perjudicarà perquè se'ls reduirà l'estalvi entre un 20 i un 30 per cent de la factura. CONRAD MESEGUER, membre de la Unió Espanyola Fotovoltaica "Les indústries petites que tenen la seva nau tenen molta més oportunitat ja que les seves naus tenen un espai a la coberta, que permet col·locar instal·lacions grans. Doncs aquest tipus d'instal·lació continua estant penades amb el peatge de suport o com nosaltres diem, l'impost al sol." La llei, a més, no permet vendre l'energia sobrant tret que es tingui més de 100 quilowats de potència instal·lada. Si no és així, no es pot treure profit de l'excedent energètic. JORDI MIRALLES, president de Fundació Terra "Bona part de les organitzacions ecologistes del país s'han mostrat ja clarament en contra de la nova norma. Consideren que fa que l'autoconsum no sigui rendible per als usuaris." "Això és com si tinguessis gallines que fan ous i t'imposessin un impost sobre aquests ous per pagar als supermercats allò que deixen d'ingressar pel fet que no els compris els ous. És tot per beneficiar les energètiques." L'Ajuntament de Barcelona considera que la llei respon a un model mercantilista i ja ha avançat que buscaran escletxes jurídiques al decret per fer-hi front.

El decret aprovat aquest divendres fixa el pagament d’impostos per als usuaris que generin la seva pròpia energia, sempre que estiguin connectats a la xarxa elèctrica. Es tracta d’un peatge per cada kW h que es generi i s’autoconsumeix a la mateixa instal·lació on es produeix energia eòlica o fotovoltaica. En queden exempts els petits consumidors que tinguin una potència contractada de fins a 10 kW i els usuaris que no estiguin connectats a la xarxa.

Segons el ministre d’Energia, José Manuel Soria, aquests usuaris han d’assumir els costos de transport i distribució perquè utilitzen la xarxa com “qualsevol altre consumidor” i ha recordat que l’autoconsumidor “no paga ni l’import de l’energia ni l’impost de l’IVA ni l’especial d’electricitat”. Després d’anys de desregulació al sector, Soria considera que aquest decret  “impulsarà la utilització d’energies renovables i la generació distribuïda”.

Bastons a les rodes a l’autoconsum

No ho veuen igual entitats ecologistes i organitzacions del sector. Judit Pardiñas, membre de l’equip tècnic de la cooperativa Som Energia, critica que aquest decret “suposa una barrera a l’autoconsum” i frena l’accés a un recurs “disponible en un context de crisi climàtica en què el que s’hauria de premiar és, precisament, l’autoconsum”. Pardiñas ha denunciat que la nova normativa només beneficia “l’oligopoli elèctric” i ha alertat que és un impost “pioner en tota la comunitat europea”. De fet, Pardiñas explica que a Europa es produeix una situació paradoxal: Alemanya, tenint en compte la latitud i la meteorologia del país, produeix més energia fotovoltaica que Espanya.

Des de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) critiquen, també, que el decret allarga fins als vuit o 10 anys la rendibilització de les instal·lacions d’energia renovable i suposa un cost afegit d’un 20% als autoconsumidors, en relació amb els impostos que paguen la resta d’usuaris.

On van a parar aquests impostos?

Els càrrecs repercuteixen, principalment, en la solidaritat amb els usuaris de les illes —que paguen l’energia més cara—, en els deutes generats en el passat, en els peatges de recurs i també, paradoxalment, en els incentius a les energies renovables.

Qui pot vendre energia?

La normativa també estableix que només les instal·lacions que produeixin més de 100 kW podran vendre l’energia sobrant a la xarxa. Per fer-ho, hauran d’estar inscrits al registre de productors i cobraran l’energia al preu de mercat. Les instal·lacions que produeixin menys de 100 kW no la podran vendre però, si ho volen, sí que la podran regalar.