PEDRO LINARES president de l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació "El cable està posat en una safata de formigó, que no és obvi accedir, però amb una palanqueta pots accedir amb relativa facilitat. El més lògic seria que un cable d'aquesta importància per a la gestió de l'AVE estigués canalitzat, soterrat i amb càmeres de registre." FERRAN AMAGO degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació "No té sentit només la fibra òptica per fer un sabotatge. Creiem que la gent desconeix què és la fibra òptica. Quan es talla es veu llum, no es veu altra cosa que llum, amb la qual cosa al veure la llum el més segur és que hagin dit: això no és el que nosaltres volíem, i l'han deixat allà".

Tant Adif com els Mossos asseguren que la vigilància de les instal·lacions ha augmentat per l’onada de sostracció de coure. Però per alguns experts, com l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicacions, caldria millorar i reforçar els sistemes de protecció del cablejat. El president d’aquesta associació, Pedro Linares, explica que tot i que el cable està dins una safata de formigó, s’hi pot accedir amb relativa facilitat amb una palanca. Per això, explica, “el més lògic seria que un cable d’aquesta importància estigués canalitzat, soterrat i amb càmeres de registre.”

Segons aquesta associació, qui va tallar els cables de fibra òptica ho va fer deliberadament, perquè per arribar-hi cal tenir coneixement de com es distribueix el cablejat a la via.

El professor d’enginyeria informàtica de la UAB, Joan Borrell, avala també la teoria del sabotatge. Segons Borrell, el sistema de comunicació de l’AVE és redundant, és a dir, que hi ha una fibra principal per on passen els senyals que s’envien als trens, i una altra fibra redundant per si falla la primera. A més, segons aquest professor, les fibres esta posades a les dues bandes de la via. Per tant, per deixar inservibles totes les fibres cal tenir un coneixement previ sobre el sistema.

Aquesta opinió contrasta amb la del  degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics de Telecomunicacions,  Ferran Amago, que atribueix el tall de la fibra òptica a un error comès per lladres de coure. Segons el degà d’aquest col·legi, robar la fibra òptica no tindria sentit, perquè la fibra no té cap valor en el mercat negre, i en canvi, el coure sí que en té.

Sigui sabotatge o sigui robatori de coure, els fets han posat sobre la taula la revisió dels sistemes de seguretat i protecció de l’Alta Velocitat.