Adif ha explicat que aquests robatoris s’han produït tant a les xarxes d’alta velocitat (450 km) com a les convencionals (1.200 km). I confirma una dada alarmant: a Catalunya es concentren la meitat dels robatoris registrats a tot l’estat espanyol.

Per tal de reduir els saquejos, que van augmentar de forma notòria el 2014, el gestor ferroviari va decidir incrementar la seguretat fa un any i mig mitjançant mecanismes com el patrullatge (que fan empreses de seguretat privada), sistemes antiintrusió, la protecció del cablejat amb canalitzacions de formigó o les càmeres de seguretat.

Els robatoris i els saquejos a les vies del tren com el que s’ha produït aquest dijous a la línia d’alta velocitat es registren des de fa dècades. Tot i que el cas de la fibra òptica no és tan habitual, el febrer de 2012 es va produir un robatori que va afectar els panells de velocitat variable de l’AP-7, l’AP-2 i la B-23.

Pel que fa al coure, es tracta d’un material molt preuat que els lladres ja aprofitaven per endur-se mentre duraven les obres del tren d’alta velocitat i el delicte ha continuat i ha afectat, també, el servei de Rodalies.

L’any passat, per exemple, el robatori de 100 metres de coure a les instal·lacions de Bellvitge i Sants va provocar retards importants a la línia R2 de Rodalies. Un altre cas és el de 2013, quan es va detectar un robatori de dues tones de coure al tram del tren d’alta velocitat entre Barcelona i Madrid. Un tercer exemple se situa en terres gironines, quan el 2010 els lladres van robar un quilòmetre de catenària de l’AVE al seu pas per la capital.

Les avaries a Rodalies: només un 5 % per robatori de coure

Pel que fa a les línies de Rodalies, el 2013 es van xifrar 295 incidències i el 2014, 317, la majoria, un 75 %, causades pel mal estat de la infraestructura ferroviària. Així ho ha confirmat el Departament de Territori i Sostenibilitat, que ha assenyalat que una cinquena part del total són causades per avaries de l’operadora, Renfe, i només un 5 % per altres causes, entre les quals s’inclouen els robatoris de coure. Les dades d’aquest 2015, 79 incidències el primer trimestre de l’any, confirmen la mateixa tendència que en els períodes anteriors.