JOSEP CRUANYES, coordinador de la Comissió de la Dignitat "Denunciaríem davant del Parlament Europeu i davant del Consell d'Europa, en cas que l'Estat espanyol es negués a fer aquesta condemna doncs denunciaríem aquest fet perquè entenem que no és permisible en l'Europa democràtica d'aquest moment, que hi hagi un estat europeu que es negui a condemnar els crims que han ocorregut en el propi estat".

La Comissió de la Dignitat aprofita la commemoració dels 75 anys de l’afusellament de Lluís Companys per tornar a demanar a l’Estat espanyol que condemni la mort de l’expresident de la Generalitat. En una carta enviada al president Mariano Rajoy, la Comissió demana que faci com ja van fer França i Alemanya l’any 2008 i condemni els fets i es reconeguin “la persona del president i les institucions catalanes que havien estat suprimides i vexades”.

Demanen també que es retornin a Catalunya els documents requisats per la policia alemanya de l’arxiu institucional del govern de la Generalitat a París el 1940. Actualment els documents són a l’Arxiu Militar d’Àvila. Si el Govern espanyol no mou fitxa, portaran el cas al Parlament Europeu i al Consell d’Europa perquè obligui l’Estat espanyol a condemnar la mort de Companys.

Per commemorar el 75è aniversari de l’afusellament, la Comissió de la Dignitat i l’ESMUC han organitzat un concert a la Sala Oval del MNAC que interpretarà l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC. Paral·lelament Òmnium Cultural ha fet una crida a les escoles perquè treballin la figura de Companys a classe i també animen els ciutadans a posar espelmes als balcons el capvespre del 14 d’octubre.

El Born Centre Cultural se suma als homenatges a Lluís Companys amb una exposició monogràfica. Des d’aquest dimarts i fins al pròxim 22 de novembre s’hi pot visitar gratuïtament “Retrat Companys”. La mostra recull imatges de fotoperiodistes catalans com Agustí Centelles o Josep Maria de Segarra que narren la vida política del president de la Generalitat. Aquesta exposició ja es va exhibir el 2012 i 2013 al Castell de Montjuïc.