Aquesta no és una sessió de tatuatge habitual. La Mireia vol intentar recuperar l'aspecte original que tenien els seus pits abans de tenir càncer. L'ajudarà una tatuadora pionera experta en dibuixar de nou els mugrons. Un tatuatge que va més enllà de l'estètica i que ajuda a girar full. MIREIA ROCA "Compta que és veure't acabada totalment, una cosa que has començat, jo ja fa sis anys. M'han operat moltes vegades i fins que no acabes i diuen, ja no operen més, no t'ho fas. És un punt i final a un procés que pot ser molt llarg. Fins ara les úniques opcions eren l'empelt de pell o la micropigmentació, que té una durada limitada a quatre anys i que costa uns 800 euros. Els tatuatges són per sempre, costen la meitat i, segons els professionals, obtenen un millor resultat. MARILÓ FERNÁNDEZ tatuadora reparadora "La verdad es que la táctica que tenemos nos permite hacer sombreado, en 3D, imitando relieve, es un trabajo más fotográfico y real." Un treball minuciós que s'allarga durant gairebé tres hores, i al final, satisfacció pel resultat. "Molt bé, es lo que esperava, no m'ha fet mal" Una tècnica laboriosa i molt precisa que encara és molt desconeguda. Es per això, que avui se li ha dedicat un seminari específic per formar altres tatuadors i que puguin començar a fer-la servir. Aquí han après la pràctica d'aquests tatuatges i també com abordar aquests casos des de la vessant psicològica. La bona comunicació amb la client és clau perquè surti bé. GEORGINA ESPAÑA psicòloga "Han de saber què li sortirà , com serà el mugró, saber que no tindran uns pits preciosos i perfectes, han de ser realistes." Uns tatuatges reparadors que només es poden fer en centres homologats i amb professionals amb més de dos anys d'experiència i formació específica acreditada.

La tatuadora malaguenya Mariló Fernández de Tattoo Stone a Màlaga és pionera a tot l’estat en el tatuatge reparador per al càncer de mama. Permet dibuixar de nou el mugró a les pacients a les quals se’ls ha extirpat després de fer-los una mastectomia. Ja està donant bons resultats en casos com el de la Mireia Roca, a qui ara fa sis anys li van detectar el càncer i li van extirpar els dos pits. Ara, un cop superada la malaltia ha decidit fer el pas “per tancar una etapa, per marcar un punt final d’un procés que ha durat molt.”

Una tècnica innovadora que s’ha pogut veure per primer cop al Barcelona Tattoo Expo, on s’ha fet un seminari amb formació teòrica i pràctica sobre el mètode de treball, l’anatomia femenina i també des del vessant psicològic per tractar adequadament les clients. La psicòloga Georgina España explica que aquest tatuatge pot ajudar les pacients que han superat  la malaltia però que si les pacients tenen l’autoestima molt baixa “la solució passa pel psicòleg.” Destaca a més, que “pot ajudar a superar seqüeles psicològiques, però que s’ha de tenir molt clar quin serà el resultat final i no generar falses expectatives.”

La tècnica permet recrear el color i fins i tot la textura del mugró, gràcies al sombrejat i l’efecte 3D. És per això que, segon la tatuadora Mariló Fernández cal que el facin “tatuadors realistes, especialitzats en dibuix i color.” Ella és una de les úniques tatuadores que ho fa a tot l’estat i des d’UNTAP estan treballant per fer-ho de forma reglada, garantint que només ho facin “professionals legals, amb més de dos anys d’experiència i una formació específica.” Ben aviat, esperen poder posar en marxa una borsa de treball accessible perquè les afectades puguin trobar treballadors qualificats.