El coordinador del Comitè d’Acollida de les Persones Refugiades, Àngel Miret, ha posat en dubte que es faci la primera acollida a l’edifici del Fòrum, com va anunciar l’Ajuntament en la presentació del seu pla. Miret creu  que l’alcaldessa, Ada Colau, va confondre el pla operatiu de coordinació de refugiats amb un pla d’emergències, i ha recalcat que cap ciutat pot organitzar els contingents. El comitè  ha explicat que treballa per donar aquesta primera acollida a la Casa Bloc, a Sant Andreu, on disposa d’una vuitantena de places. En aquesta antiga residència de vídues i orfes de l’exèrcit, els refugiats s’hi podrien estar entre set i 10 dies, fins que se’ls adjudiqui un altre indret per fer una primera estada més llarga.

En una segona fase, amb els refugiats ja distribuïts per diferents localitats catalanes, se’ls empadronarà, s’incorporaran els infants a les escoles i es farà l’acollida dels adults. Serà en aquest moment quan serà útil la participació de les famílies d’acollida, que compliran una funció d’acompanyament per ajudar a integrar els nouvinguts.

El govern català encara no té dades definitives sobre quantes persones refugiades arribaran a Catalunya a partir de les properes setmanes. Sí que ha confirmat que la major part del refugiats arribaran provinents d’Itàlia i Grècia, i que sobretot seran exiliats de Síria, tot i que n’hi podria haver d’altres països en guerra. El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades ha explicat que en aquests moments les oficines que ha organitzat la Unió Europea els està identificant i tramitant les peticions d’asil. Segons el director general d’Immigració, Xavier Bosch, ha assegurat que en principi els refugiats no podran tria el país que els acull.