Només en un matí una cinquantena de voluntaris han recollit 3.500 quilos de residus al Parc Natural de Collserola. El ventall de troballes és ampli. CARME CAYUELAS, veïna de Mas Guimbau “M'he trobat una xeringa d'aquelles de vidre que es bullien, m'he trobat bolquers, m'he trobat... bé, a més dels vàters...” ANNA GRANDE, veïna de Mas Sauró “Des del camí tot sembla molt net però a la que comences a ajupir-te i comences a mirar sota les herbes realment surt molta porqueria que no esperes.” Les associacions de veïns dels barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi s'han coordinat amb la Fundació per a la Prevenció de Residus i l'associació Retorna per organitzar aquesta acció de neteja. ROSA GARCIA, directora de la Fundació per a la Prevenció de Residus “És una manera col·lectiva de visualitzar-ho, de denunciar que si haguessin mesures i polítiques ambientals que ens ajudessin a no generar tants residus no trobaríem aquest impacte ambiental.” Les llaunes i les ampolles són sempre els residus més habituals. A Collserola se n'han recollit 150 quilos. Per això, les entitats organitzadores reclamen un sistema de retorn d'envasos. MIQUEL ROSET, director de l'associació Retorna “De què estem parlant? De fer el que hem fet tota la vida, tornar el casc, que és deixar un dipòsit econòmic a l'hora de comprar una beguda perquè tornem l'envàs i ens tornin el dipòsit econòmic.” Tots els residus recollits s'han acumulat a la plaça de la Mina Grott per fer més visible el problema. Aquí s'han classificat per gestionar-los correctament.

Desembruta és una acció de neteja que vol visualitzar el problema dels residus, un problema que afecta greument la biodiversitat. Per això l’associació Retorna i la Fundació per a la Prevenció dels Residus, juntament amb les associacions de veïns de Vallvidrera, Mas Sauró, Mas Guimbau i Can Rectoret, s’han coordinat per recollir tots els residus que han trobat durant un matí i després els han acumulat a la plaça de la Mina Grott. En total n’han recollit més de tres tones. Després els han pesat i classificat per gestionar-los correctament.

La majoria dels veïns qua hi han participat han quedat sorpresos del tipus i la quantitat de residus que han trobat al Parc Natural de Collserola però, sobretot, hi han recollit envasos. Actualment, només se’n recuperen un 30 % dels que fem servir habitualment. Això vol dir que “cada dia en llancem cinc milions que no es reutilitzaran, es perden i acaben en un abocador, al mar o perduts a la muntanya”, explica Miquel Roset, director de l’associació Retorna.

Per això, aquesta entitat fa anys que treballa per aconseguir que les administracions públiques regulin un sistema de dipòsit i retorn d’envasos. Això vol dir que el consumidor hauria de tornar l’envàs per recuperar un dipòsit econòmic que hauria deixat en la compra. “Avui hem trobat centenars d’ampolles i llaunes abandonades que si es venguessin amb un dipòsit de 10 cèntims, que la gent recuperés quan tornés l’envàs buit, no les hi trobaríem”, afegeix Roset.