BERTA SUREDA, comissionada de Cultura "Creiem que ha arribat el moment de deixar de construir per consolidar els equipaments existents. Hi ha hagut una època de construcció de grans equipaments, però identifiquem o diagnostiquem que molts d'ells tenen encara recursos precaris." "Els espais petits, com microteatres, sales de música petites, etc. és impossible que s'adaptin a unes normatives fetes per grans sales, o per grans teatres o per auditoris. Hem de revisar això, i hem d'encaixar la normativa amb la realitat de les cultures avui a Barcelona."

La filosofia de les polítiques culturals de l’Ajuntament que ha avançat la comissionada de Cultura, Berta Sureda, persegueix “superar l’anomenada Marca Barcelona, sovint identificada  com a espai aparador”. Segons ha afirmat, “es vol parlar de cultures, i menys de Cultura en majúscules”.

Sureda ha avançat que l’Ajuntament no construirà nous museus municipals, i se centrarà a consolidar els ja existents. Entre els projectes que queden guardats al calaix hi ha l’anomenada Esplanada dels Museus a Montjuïc proposada perl govern municipal anteiror, i que preveia ampliar el MNAC pel recinte firal, i construir un nou Museu d’Arquitectura.

La responsable de l’Institut de Cultura de Barcelona també ha confirmat que es fusionaran el Museu de les Cultures del Món i l’Etnològic, que “es convertiran en un únic museu amb dues seus”, i que es repensarà el centre d’art Fabra i Coats perquè estigui més en contacte amb la fàbrica de creació ubicada al mateix recinte.

Sureda ha destacat que l’ICUB treballarà perquè tots els museus municipals guanyin en autonomia i eficiència de gestió. I ha afegit que podria demanar a l’alcaldessa una dotació extraordinària de recursos per combatre la precarietat laboral del personal d’institucions vinculades al patrimoni.

L’ICUB també ha avançat que es revisarà la normativa perquè les sales petites puguin programar música en directe o espectacles de petit format, ja que ara es regeixen per les mateixes normes que els grans teatres.

La comissionada ha confirmat que l’Ajuntament renunciarà a la llotja al Liceu. Tot i això, aportarà en el pressupost de l’equipament una quantitat addicional perquè l’espai es destini a usos socials.