La Núria fa un any que té parada al Mercat del Bon Pastor. Ja sabia que la carpa en la qual es troba és provisional però, tot i així, va invertir molts diners per convertir una parada de fruita seca en una de congelats. Ara, té dubtes sobre es planteja el nou trasllat. NÚRIA TENA, secretària de l'Associació de Concessionaris del Mercat del Bon Pastor "Depèn del que costi això, perquè això ja m'ha costat uns diners. No sé què faré. El que passa és que jo em sento jove, tinc 51 anys i per jubilar-me, no." Al desembre farà sis anys que es va enderrocar el Mercat del Bon Pastor. 16 parades d'alimentació es van traslladar aquí. A l'inici el canvi d'ubicació va ser un èxit, però el pas dels anys ha empitjorat la situació. Tres parades han tancat i només hi ha una peixateria i una fruiteria. A més, diuen que no totes es traslladaran al futur emplaçament. LOLA GARCÍA, dependenta "Jo no ho veig clar perquè si ara estem així, imaginat tu que hem d'anar allà, fer les botigues, tot això són molts diners." JOAN GALÍ, president de l'Associació de Concessionaris del Mercat del Bon Pastor "Volem que es faci ja i es faci bé i que sigui bastant eficient, que no ens costi moltes despeses, ni de neteja ni de llum i poder treballar. I si no hi ha altre altra manera que amb un soci comercial, que sigui el que sigui, però sobretot millor ubicats al barri." MONTSERRAT PÉREZ, comercianta "Nosaltres estàvem més al centre i aquí estem en un racó, no és un lloc de pas aquí. Això també ho trobem a faltar." El pla especial urbanístic aprovat defineix el mercat. Serà de planta baixa i hi haurà un espai per a un autoservei. L'espai soterrat serà destinat a càrrega i descàrrega de vehicles, logística i aparcament. El pressupost és de set milions i mig d'euros.

Des de desembre de 2009 els paradistes del Mercat del Bon Pastor treballen en unes instal·lacions provisionals al final del carrer de Sant Adrià. De les 16 parades d’alimentació que es van obrir al mercat provisional, actualment només 13 hi continuen obertes. Alguns d’aquests negocis són nous perquè els comerciants anteriors s’han jubilat o han tancat el negoci per raons econòmiques. Segons els paradistes, el volum de vendes va ser notable durant els primers mesos després del trasllat, però a poc a poc el ritme s’ha anat frenant. Actualment, els preocupa la poca afluència de clients al mercat, sobretot entre setmana.

Els comerciants del Mercat del Bon Pastor diuen que la instal·lació provisional està situada en un extrem del barri. Aquesta ubicació, afirmen, ha influït directament en el descens de les vendes i també dels beneficis. Per això, creuen que caldrà negociar amb l’Ajuntament les condicions d’accés a les parades del futur mercat perquè molts d’ells no podran assumir els requisits econòmics que l’Institut de Mercats de Barcelona exigeix. Alguns dels comerciants creuen que el futur mercat servirà per potenciar les vendes ja que tornaran a estar ubicats al centre del barri. D’altres, en canvi, tenen clar que no seguiran amb la parada i que es jubilaran per no haver-se de traslladar al mercat nou.

El Pla especial urbanístic per a la regulació del Mercat del Bon Pastor preveu construir un edifici únic de 4.500 m2 de sostre de planta baixa i soterrani. A la planta baixa s’establirà un autoservei que ocuparà 1.400 m2 i que servirà de motor de l’equipament. També hi haurà unes 17 o 18 parades d’alimentació que ocuparan 900 m2 més. Al soterrani s’establiran un magatzem, una zona de logística per al mercat i el supermercat, una zona de càrrega i descàrrega per a vehicles industrials i un aparcament de 70 places per als clients. El cost del projecte s’estima en 7,5 milions d’euros.

A partir d’ara, els paradistes es reuniran amb els representants del districte de Sant Andreu, de l’Institut de Mercats de Barcelona i amb els tècnics de l’Ajuntament per negociar i perfilar els detalls d’accés a les parades del futur mercat. De fet, les primeres trobades s’estan produint aquesta setmana.