El govern municipal s’ha quedat sol defensant la moratòria de llicències hoteleres durant un any. PSC i Ciutadans s’han sumat als vots de CiU, Esquerra i PP en la comissió extraordinària d’Economia i Urbanisme per aprovar una proposició que insta el govern municipal a retirar la suspensió temporal de llicències als barris amb menys pressió turística.

Tots els grups de l’oposició, menys la CUP, han coincidit a qualificar d’unilateral i indiscriminada la moratòria aprovada al juliol. Des de CiU, Sònia Recasens ha titllat “d’alcaldada” la decisió de l’alcaldessa, Ada Colau, perquè genera insegurat jurídica, i ha defensat el pla estratègic de turisme que el govern de Xavier Trias va impulsar en el mandat anterior per descentralitzar l’activitat.

La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha afirmat que la moratòria “és arbitrària i injusta”, i ha advertit que ja hi ha 18 inversors que han interposat demandes contra el consistori que poden acabar derivant en “indemnitzacions milionàries”.

Tot i coincidir amb l’executiu que hi ha zones amb massa pressió turística, des d’Esquerra Republicana Jordi Coronas ha retret que no s’hagin valorat els danys col·laterals que pugui ocasionar la moratòria, com la pèrdua de llocs de treball. També ha reprovat que no s’hagin presentat els informes jurídics i econòmics que avalen la suspensió provisional.

Per la seva banda, el PSC ha advertit del missatge negatiu que s’envia a l’exterior. Jaume Collboni ha afirmat que, tot i que coincideix que hi ha zones amb una densitat d’hotels excessiva, cal una rectificació perquè es puguin continuar tramitant llicències als barris amb menys activitat turística.

El Partit Popular ha lamentat que no s’hagi tingut en compte la incertesa econòmica de la prohibició. Javier Mulleras ha afegit que el govern “està expulsant els establiments turístics, però en canvi, està generant un efecte crida en la venda ambulant il·legal o el turisme incívic”.

La CUP ha estat l’únic grup que no s’ha alineat amb l’oposició. Josep Garganté ha acusat la resta de grups de voler desgastar el govern municipal, i ha defensat la suspensió provisional com un primer pas per “no seguir inflant la bombolla turística” a la ciutat.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha defensat la decisió argumentant que calia intervenir-hi perquè “feia massa anys que estàvem en desregulació i barra lliure”, i ha subratllat que “no hi ha implicacions jurídiques perquè la suspensió és provisional, i no definitiva”. També ha justificat que cal “posar ordre al sector, fent una reflexió de debò per redistribuir la càrrega turística” als districtes.