JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "Defensem l'abstenció bàsicament per tres motius: per la pluralitat interna que tenim a la nostra organització, perquè considerem que és una proposta partidista, electoralista i perquè tenim un compromís electoral en organitzar una consulta sobre aquesta qüestió." XAVIER TRIAS, president del Grup Municipal de CiU "El partit del govern diu: hem anat a votar alguns a favor de la independència i en canvi ara no ens manifestem. Reflexionin del paper poc galdós que estan fent avui aquí." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "El voto contrario del PP a esta propuesta es un si a Barcelona con Catalunya i en Espanya." MARIA ROVIRA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "Parlar de l'adhesió a l'AMI, per la qual nosaltres estem d'acord, és parlar del que significa que Barcelona sigui motor per la independència." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Sí se puede, pero no se quiere, senyora Colau. Li retirem aquella confiança que li vam donar a la investidura. A partir d'ara tot s'ho hauran de guanyar a pols." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Senyor Bosch, avui ha quedat demostrat que la mesura de totes les coses pel seu grup és la independència i l'independentisme, fins al punt d'hipotecar i condicionar el govern d'esquerres a Barcelona." CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "Ya que el señor Bosch le retira su apoyo, para trabajar en el esfuerzo colectivo y en el progreso de todos los barceloneses, Ciudadanos si que estará de su parte."

Els 11 regidors del govern municipal de BComú s’han abstingut mentre que hi han votat en contra dels cinc de Ciutadans, els quatre del PSC i els tres del PP. Han votat a favor els regidors de CiU a excepció de Sònia Recasens, que s’ha abstingut, els cinc d’ERC, i els tres de la CUP. Amb aquests resultat, se suma una majoria simple que no és suficient per a l’adhesió de la ciutat a l’AMI.

Durant el plenari, els grups de l’oposició han criticat la posició dels regidors de Barcelona en Comú. Especialment crític ha estat el líder municipal d’ERC, Alfred Bosh, que ha anunciat que retira la seva “confiança” al govern d’Ada Colau per no donar suport l’adhesió de la ciutat a l’AMI.

El tinent d’alcalde Jaume Asens ha justificat l’abstenció de la seva formació assegurant que no es tractava d’un debat sobre l’independentisme, sinó sobre l’adhesió a una associació concreta, que segons ell parteix de principis d’una Catalunya “conservadora” i no republicana, i no prioritza els objectius socials. Asens ha afegit que Barcelona en Comú aposta per decidir amb una consulta ciutadana aquest tema.

El líder municipal de CiU, Xavier Trias, ha defensat que cal prendre “posició com a Ajuntament, com a grups i individualment” i que “en un moment tan important, la capital de Catalunya ha d’estar al costat del país i del procés”.

La regidora de la CUP Maria Rovira ha criticat el govern municipal per no posicionar-se. La formació també ha denunciat “repressió” de la Guàrdia Urbana contra els venedors a la manta i, en un acte simbòlic, han posat una placa de l’avinguda de Borbó al mig del ple per reclamar la necessitat de revisar el nomenclàtor de la ciutat.

La líder de Ciutadans, Carina Mejías, ha ressaltat que el seu partit vota contra l’adhesió perquè considera que es vol convertir Barcelona en un “instrument del desafiament independentista” i en un municipi més de Catalunya, quan és la seva capital, a més de ser “una gran capital d’Espanya i d’Europa”.

Des del PSC, Jaume Collboni ha criticat que l’adhesió és “un debat partidista i propagandista pensat per escalfar la campanya electoral” de les catalanes, i assegura que els independentistes confonen la posició d’Espanya amb la del PP.

Al seu torn, Alberto Fernández (PP) ha defensat que la ciutat no ha de convertir-se “en una peça més de l’independentisme”, ha ressaltat que sentir-se català és la seva forma més natural de sentir-se espanyol i ha afegit que “Barcelona uneix, mentre que l’independentisme separa”.