SORAYA SÁENZ DE SANTAMARÍA, vicepresidenta del Govern espanyol "Todas las administraciones tienen que trabajar de manera conjunta. Porque no es un problema de hoy ni de mañana. Tendremos que gestionar en el corto, medio y largo plazo. La condicion de refugiado hay que hacerla de manera ordenada. Debe ser una política integral en el conjunto de la Unión Europea y debe ser una política de Estado"

Segons Sáenz de Santamaría, el sistema d’asil és una de les “polítiques més difícils de gestionar” i, per aquesta raó, ha recordat que és necessari que totes les administracions públiques treballin conjuntament, liderades pel Govern espanyol. En aquest sentit, ha anunciat també la creació d’una comissió interministerial que es reunirà aquest dilluns per tractar la crisi dels refugiats.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, també s’ha pronunciat sobre la proposta de Barcelona i altres ciutats de l’estat de crear una xarxa de municipis solidaris amb els refugiats. Rajoy ha indicat que aquestes iniciatives són “lloables” però cal ser “sensat” i “ordenar el procés”.

Respecte a la petició del PSOE que l’estat espanyol aculli uns 4.200 refugiats, Espanya va assumir al juliol rebre més 2.700 persones i Santamaría ha descartat tornar a parlar de quantitats.