El Departament de Salut ha confirmat que incorporarà al calendari de vacunes sistemàtiques la vacuna antipneumocòccica conjugada, a partir de 2016, coneguda també com a Prevenar 13. També es planteja canviar l’edat de vacunació de la vacuna contra la varicel·la a l’etapa infantil. El cost de cada una de les vacunes l’assumirà, per tant, el govern de la Generalitat.

Aquesta mesura representa un estalvi familiar important. Actualment, la vacuna del pneumococ té un preu de 76.34 euros per dosi, tenint en compte que es poden posar fins a quatre dosis, el preu total és de 305.36 euros. La vacuna de la varicel·la es va deixar de subministrar a les farmàcies catalanes el 2013. Aleshores tenia un cost aproximat de 70 euros cada dosi, segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

La vacuna antipneumocòccica s’inclourà al calendari als dos, quatre i 12 mesos, seguint les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. La vacuna contra la varicel·la està previst que es posi entre els 12-15 mesos i avançar-ne el recordatori als tres o quatre anys. Actualment, s’està administrant només als 11-12 anys als preadolescents que no es van vacunar durant la infància i que encara no han tingut varicel·la.

El Departament apunta que amb la nova pauta de vacunació pretén reduir l’aparició d’aquestes malalties, ja que durant el 2013, a Catalunya, hi va haver 12,5 casos de malaltia pneumocòccica invasiva per cada 100.000 catalans. Durant el 2014 es van diagnosticar 591,1 casos de varicel·la per cada 100.000 habitants.

iVacunes, la nova  APP per seguir el calendari de vacunació

Per tal de facilitar el compliment i seguiment del calendari de vacunes dels infants per part dels adults, el Departament de Salut ha dissenyat iVacunes. Es tracta d’una aplicació per a dispositius mòbils que també ofereix informació sobre una trentena de malalties i vacunes. Destaca, per exemple, la informació de la vacuna dTpa, que combat la diftèria, la tos ferina i el tètanus, pel que fa l’aplicació, a qui afecta i el percentatge d’eficàcia de la vacuna. També s’hi troba informació d’altres vacunes com la de la varicel·la, el xarampió o la grip.

A més, l’aplicació també genera recordatoris que ajuden a seguir el calendari proposat i a programar les visites necessàries per fer-ho. Instal·lar-se aquesta eina és gratuït i està disponible per a dispositius amb sistema operatiu Android i iOS.

Des del Departament s’insisteix que la informació recollida per l’aplicació queda emmagatzemada únicament i exclusivament en el dispositiu des del qual l’usuari s’ha descarregat l’aplicació. Ni el Departament de Salut ni els desenvolupadors de l’aplicació poden tenir accés a les dades que l’usuari transfereix i en cap cas no poden ser cedides a tercers.