A la reunió s’ha revisat l’estat de les inversions del Ministeri de Foment a Barcelona. El Govern espanyol s’ha compromès a reprendre el ritme constructiu a l’estació de la Sagrera per assolir l’objectiu que estigui acabada l’any 2019, com estava previst. L’anunci l’ha fet l’alcaldessa, Ada Colau, després de reunir-se a Madrid amb la ministra de Foment, Ana Pastor, i el seu equip.

Colau també ha avançat que l’Estat s’ha compromès a licitar aquest mateix mes la cobertura de l’estació de Sant Andreu Comtal, una obra aturada tot i que el projecte fa anys que està aprovat. Es preveu que aquests treballs puguin adjudicar-se en un termini de cinc o sis mesos.

Pel que fa a la xarxa de Rodalies, el Govern espanyol ha assegurat que renovarà el sistema de control de trànsit centralitzat. Foment ha remarcat que ja té enllestit el contracte per substituir el sistema, que ha causat diferents avaries els últims mesos.

D’altra banda, el ministeri també ha fixat per a aquest mateix mes la licitació dels accessos ferroviaris al port. Aquesta infraestructura permetrà avançar en la construcció del corredor mediterrani i Colau l’ha definit com a “prioritària per qüestions mediambientals, i també per reactivar l’economia”.

Una altra de les obres pendents que es desbloqueja és la reurbanització de la plaça dels Països Catalans. El ministeri té previst acabar de redactar el projecte aquest mateix mes.

Durant la trobada també s’ha parlat de la llançadora que connectarà amb la T1 i la T2, les obres de la qual van iniciar-se el mes de juliol, i també dels estudis per ampliar els accessos de la ronda del Litoral al Morrot. Colau ha dit, però, que aquestes dues infraestructures no són prioritàries per a l’actual govern municipal, ja que vol que abans s’acabin les inversions previstes per millorar la xarxa de transport públic.

Les dues administracions han afirmat que la reunió s’ha desenvolupat en un ambient de cordialitat i col·laboració. Segons el secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, l’any 2016 les inversions de l’Estat a Barcelona creixeran més d’un 15%, i hi ha finançament per avançar amb totes les infraestructures previstes. Ada Colau ha expressat la satisfacció per aquests compromisos, especialment els que afecten la mobilitat en transport públic, perquè “permetran millorar la qualitat de vida dels ciutadans”. També ha insistit que el consistori vetllarà perquè es compleixin, perquè “hi ha veïns, com els de la Sagrera, que fa anys que estan amb unes obres que representen una ferida oberta i ja no poden esperar més”.