Barcelona podria ser ciutat d'acollida per als refugiats de Síria. L'alcaldessa, Ada Colau, ha confirmat que ja s'hi està treballant. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Caldrà començar a treballar des d'aquesta setmana, de fet ja estem programant reunions amb ACNUR i moltes altres entitats que són expertes en la temàtica, s'ha de contactar amb la gent que ja en sap d'això i no començar de zero." Una experiència que es remunta a l'any 92, amb la Guerra dels Balcans. Llavors van arribar entre 2.000 i 3.000 refugiats a Catalunya. En aquest cas dels refugiats sirians la gestió és més complicada. MANEL VILA, promotor de la Fundació Districte 11 "La Guerra dels Balcans no tenia res a veure amb la guerra que ens podem trobar en aquests moments, doncs sabíem perfectament que podia durar un cert termini, però en aquests moment el conflicte d'Orient no sabem quina llargada tindrà." A més, a Síria no hi ha autoritats o organitzacions civils amb què pactar operacions. Segons l'ACNUR hi ha uns quatre milions de refugiats que viuen en campaments en espera d'una solució. Segons la Fundació Districte 11, cada país d'Europa fa la seva aportació: Alemanya n'acolliria uns 30.000 i Suècia, 28.000. Espanya ha dit que n'acceptaria 1.300. Barcelona només seria el destí d'algunes d'aquestes persones perquè no té competències. MANEL VILA, promotor de la Fundació Districte 11 "Donar els papers perquè vinguin aquí és competència de l'Estat i els sistemes d'acollida és competència del govern autonòmic, a partrir d'aquí la ciutat es posa a disposició perquè això es faci al més aviat possible." Albergs, cases d'acollida o pisos disponibles serien algunes solucions per rebre els refugiats. Demà al matí hi ha prevista una reunió a l'Ajuntamnet amb les principals entitats i ONG, com ara la plataforma Asil. cat. L'objectiu és estudiar les diferents accions que es poden portar a terme des de Barcelona per donar asil als refugiats sirians.

A més de mantenir reunions amb l’ACNUR i entitats com el CEAR, la Creu Roja o Metges sense Fronteres, des del consistori també hi ha la intenció de contactar amb la Generalitat i l’Estat perquè col·laborin en la proposta. Colau, que va fer públiques les seves intencions a través de Facebook, s’ha mostrat commoguda per la resposta que ha rebut i ha afirmat que molts barcelonins ja s’han ofert a acollir refugiats.

Dos consistoris de l’àrea metropolitana ja han respost a la proposta d’Ada Colau per crear una xarxa de municipis acollidors. D’una banda, l’alcalde de Sant Sant Feliu de Llobregat ha enviat una carta a Colau en què ofereix la capital del Baix Llobregat com a ciutat refugi. També s’hi ha sumat l’Ajuntament de Sabadell, que també ha fet arribar una missiva al ministre d’Exteriors, José Manuel Garcia-Margallo, demanant una “implicació ferma i sense condicionants” d’Espanya en l’acollida de refugiats.

El dimarts 1 de setembre l’Ajuntament es reuneix amb les entitats i ONG per estudiar les possibles accions perquè ja tenen experiència en aquest àmbit. L’any 92 van organitzar l’acollida de prop de 2.000 refugiats que fugien de la guerra dels Balcans. “Però aquella situació no té res a veure amb la de Síria, llavors sabíem que duraria un termini concret però el conflicte d’orient no sabem quant durarà”, explica el promotor de la Fundació Districte 11, Manel Vila.