Són espècies que habiten al fons marí de les platges de Barcelona. Hi ha pops, cavalls de mar, bavoses... Però tots ells han de conviure amb els quilos de deixalles que malauradament també arriben al mar. Yotuba, una empresa barcelonina que fa excursions de "snorkel", ha organitzat una recollida de residus del fons marí de Barcelona. Fins a 15 voluntaris, entre ells apneistes i nedadors, s'han submergit a la platja de la Mar Bella i n'han extret fins a 50 quilos de residus. FERNANDO FARILE, creador de Yotuba "Hi ha una biodiversitat molt gran i quan veiem tanta brutícia ens fa molta pena. Perquè tot això afecta tothom, i sobretot els peixos." D'entre els residus recolllits s'han trobat sobretot plàstics i llaunes, però també compreses i preservatius que provenen del clavegueram. "Aquesta iniciativa pretén conscienciar i animar tothom que mitjançant l'esport també es pot contribuir a millorar el medi ambient. Per això els organitzadors repetiran l'activitat i en la propera ocasió ho faran a la platja de la Barceloneta." De fet, aquesta és la que acumula més residus de tot el litoral barceloní a causa de volum de turistes que rep cada dia.

Yotuba és una empresa barcelonina, formada per extreballadors de Medi Ambient, que es dedica a l’organització d’excursions pel fons marí de la ciutat. Assenyalen que “tenim un fons marí molt bonic. Hi ha una bona regulació i la situació ha canviat molt en pocs anys. S’hi poden veure diferents espècies de pop, cavalls de mar i nudibranquis, unes bavoses que canvien de color”.

Aquest dilluns però han organitzat la primera recollida de residus del fons marí, a la platja de la Mar Bella, juntament amb 15 voluntaris perquè assenyalen que cal evitar l’acumulació de deixalles. S’han submergit a uns 200 metres de la platja i a una profunditat d’entre quatre i sis metres. En total han recollit fins a 50 kg d’escombraries.

Fernando Fraile és un dels organitzadors de la inicitiva i assegura que la platja amb més residus és la Barceloneta perquè és on hi ha més excés de turistes. Les platges de la Mar Bella i el Bogatell són platges molt més netes, assegura, però tenen zones concretes on s’acumulen deixalles, probablement per la circulació dels corrents marins.

Les bosses de brossa que han recollit contenen, principalment, plàstics, llaunes, ampolles i embolcalls de menjar. Els residus que més hi ha, mar endins, assenyala que són compreses i preservatius que provenen del clavegueram i que, apunta, la població llença pel vàter. Fraile apunta que “estem contents per les deixalles recollides, malgrat que esperaven poder recollir-ne mes. El mar estava mogut i les escombraries s’han acumulat a més profunditat de la que esperàvem. Per aquest motiu no s’ha pogut recollir la brossa de mida més petita”.

La recollida l’han organitzat en tres grups. Un estava format per apneistes i s’encarregava de portar les escombraries a la superfície. Un altre grup de nedadors portava les deixalles fins a la platja i tres persones que es trobaven a la sorra ho ha classificat per poder-ho reciclar.

Fraile també aclareix que, a més de netejar el fons del mar, l’objectiu de la iniciativa és engrescar tothom perquè des de la pràctica de l’esport es pot contribuir a la neteja del medi ambient i concretament del fons marí. De fet, Yotuba pretén repetir la iniciativa a altres platges de la ciutat i apunta que en la propera ocasió es farà a la platja de la Barceloneta.