El cavall va caure desamaiat en ple carrer. El conductor del carruatge, que no era el propietari de l'animal, es va negar a trucar al veterinari i els veïns van dur-hi aigua per intentar hidratar el cavall fins que la Guàrdia Urbana va obligar el conductor a cridar un professional. Després de reconèixer l'estat de l'animal, es va limitar a practicar-li l'eutanàsia. Els fets van passar dijous a l'avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia cap a les 9 del vespre. Tot i que encara se n'investiguen les causes, el mal estat del cavall podria haver estat causat per un cop de calor. El Departament de Protecció Animal de Barcelona obrirà un expedient del cas i el traslladarà per la via administrativa a la Generalitat. La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha anunciat que l'Ajuntament estudiarà les mesures corresponents per evitar que aquesta stiuació es pugui tornar a repetir. L'organització de protecció animal FAADA demana a l'Ajuntament que vagi més enllà i que prohibeixi aquest tipus de transport per als turistes. Per això, han iniciat una recollida de firmes en línia. En menys de dos dies, han aconseguit més de 13 mil signatures. JENNIFER BERENGUERAS, Fundació FAADA "El que hem demanat en els alcaldes és reunir-nos i en el nlu consistori demanem reunir-nos per acabar amb aquesta activitat." "El que demanem en el cas de BCN és que s'cabi amb aquesta activitat perquè no és una activitat digna de Barcelona al segle XXI." Des de Convergència i Unió volen que s'investigui la situació de l'empresa que explotava el cavall, tot i que no demanen la prohibició estricta d'aquesta activitat. JORDI MARTÍ, regidor de CiU "No estem donant suport a la prohibició automàtica d'aquesta activitat econòmica. Penseu que a l'ordenança que vam aprovar l'any passat vam preveure que aquesta activitat es podia fer a Barcelona amb un conjunt de condicions. Si no es compleix l'ordenança evidentment no es pot portar a terme aquesta activitat econòmica com qualsevol altra a la ciutat." A Barcelona, de fet, és habitual trobar les calesses a les zones més cèntriques, com a la Rambla o la plaça de Catalunya.

L’organització FAADA ha denunciat a les xarxes socials que el responsable del carruatge es va negar a trucar a un veterinari un cop l’animal va desplomar-se a terra. Sembla que no volia pagar-lo perquè el cavall no era seu sinó llogat. Els veïns van dur-hi aigua per intentar hidratar el cavall i un d’ells, Quim Manté, va avisar a la patrulla de la Guàrdia Urbana que passava per allà. Finalment van cridar un veterinari, que, després de reconèixer l’estat de l’animal, només va poder aplicar-li l’eutanàsia.

FAADA ha iniciat una recollida de firmes a la plataforma Change.org per prohibir aquesta activitat turística a Barcelona. En menys de dos dies, ja s’han superat les 13.000 signatures. L’organització animalista enviarà una carta a l’Ajuntament per demanar que es prohibeixin els passejos amb carruatges de cavalls a la ciutat.

Al text de denúncia, FAADA explica que “els policies que van acudir al lloc dels fets també van al·legar no tenir el contacte de cap veterinari i només els veïns van intentar ajudar l’animal donant-li aigua“. “Com que continuava empitjorant l’estat de l’animal, finalment es va fer venir un veterinari que, sense haver intentat posar sèrum al cavall, als 10 minuts va decidir sacrificar-lo“, continua el text.

Segons ha declarat la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, l’animal va patir un “maltractament evitable”. Per aquest motiu, la Guàrdia Urbana ha obert immediatament diligències per maltractament animal i l’Ajuntament iniciarà un expedient que també ha de servir per estudiar mesures que evitin que es pugui tornar a produir aquesta situació.

Jordi Martí, regidor del Grup Municipal de CiU, ha demanat que s’investigui la situació administrativa de l’empresa que explotava el cavall. El regidor exigeix a l’executiu municipal que faci complir l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals.