La solució del “top manta” no serà pas policial, però l’acció de la Guàrdia Urbana s’ha de mantenir perquè es tracta d’una activitat econòmica il·legal que no paga impostos i que en determinats punts de la ciutat provoca una sobreocupació perillosa de l’espai públic. Ha estat la resposta de l’alcaldessa, Ada Colau, a ‘L’Entrevista de l’Estiu’ d’aquest matí al 3/24, després d’una setmana en què la persecució policial de la venda a la manta ha estat tema de debat després de la mort d’un venedor senegalès empaitat pels Mossos d’Esquadra a Salou.

Colau assegura que des del nou govern municipal no s’ha donat cap instrucció a la Guàrdia Urbana per “rebaixar la tensió” en la lluita contra aquesta activitat. Segons l’alcaldessa, l’acció de la Guàrdia Urbana s’ha de mantenir, però alhora cal cercar alternatives per als immigrants que es veuen obligats a viure dins l’economia submergida per culpa d’unes “lleis racistes” que estan tenint “conseqüències nefastes”. Colau ha volgut destacar l’experiència de la cooperativa impulsada des de l’Ajuntament de Barcelona per convertir en activitat econòmica legal la feina dels ferrovellers subsaharians que malvivien en naus abandonades del Poblenou. L’alcaldessa ha insistit que “cal cercar alternatives que vagin més a les causes” i que això és el que es vol fer “dins les possibilitats d’actuació de l’administració municipal”.

L’alcaldessa ha volgut tranquilitzar els botiguers i ha defensat la importància del comerç de proximitat, el principal problema del qual no és en general la competència de la venda a la manta sinó la de les grans superfícies impulsades durant el mandat anterior, segons Colau.

Noves maneres de fer

Ada Colau ha defensat que la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, anés a la darrera manifestació dels veïns de la Barceloneta contra els apartaments turístics. Colau ha dit que Pin hi va anar per “donar la cara” i explicar les actuacions previstes per part de l’Ajuntament. “És el que hem de fer els polítics, encara que fins ara ens hagin acostumat a tot el contrari”, ha dit. L’alcaldessa ha tornat a explicar que “el turisme sense govern democràtic genera desequilibris” i que cal actuar des de l’administració perquè sigui equilibrat i sostenible, amb la participació també dels veïns a través del nou Consell de Turisme.

Colau ha assegurat que la manifestació del proper 11 de setembre “no va sortir a la conversa” que va mantenir amb el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. L’alcaldessa preveu assistir-hi com a alcaldessa de la capital de Catalunya, un cop les entitats organitzadores concretin com s’ha d’expressar aquesta presència institucional.

Pel que fa a la reunió que té prevista per a l’1 de setembre amb la ministra de Foment, Colau ha dit que anirà a Madrid a exigir que l’Estat desbloquegi les inversions que té aturades a Barcelona, sobretot l’estació ferroviària d’alta velocitat a Sant Andreu i els accessos ferroviaris al port. L’alcaldessa les ha xifrat en 500 milions d’euros i ha qualificat de ridícul que els propers Pressupostos Generals de l’Estat només en prevegin 35 d’aquests milions.