La petició arriba després que el 23 de juliol l'Ajuntament retirés el bust del rei Joan Carles del saló de plens del consistori. Llavors l'Ajuntament ja va explicar que, aquesta, era només una de les primeres actuacions del comissionat de Memòria Històrica. Va avançar que n'hi hauria més i que tindrien afectació, també, en el nomenclàtor de la ciutat, en què es volen incorporar elements de memòria republicana. Per això, es va anunciar l'obertura d'un període d'estudi i debat ciutadà. Ara Esquerra concreta i demana canviar el nom a una vintena de vies que tenen o bé noms borbònics, com ara el passeig de Joan de Borbó, el carrer de la Princesa, o el de Ferran, o noms de persones que no tenen relació amb Barcelona o a qui s'atribueix un passat, diuen, dubtós, com el carrer del Secretari Coloma o la plaça d'Antonio López. ALFRED BOSCH "Són reis, reines, de la casa, la casa reial espanyola que normalment no han treballat ni a favor de les llibertats democràtiques, ni de les llibertats del país. Per tant, no tenen gaire raó de ser." "Esquerra Republicana confia en que altres grups municipals se sumin a la proposta com Barcelona en Comú, Convergència o la CUP. De fet, la CUP ja ha dit que s'hi sumaria, però tot i això, proposen anar més enllà". En el mateix sentit es pronuncia la CUP, que reclama, fins i tot, retirar la simbologia religiosa i avança, també, que demanarà la celebració d'un ple extraordinari per forçar els grups municipals a posicionar-se sobre aquesta qüestió. MARÍA JOSÉ LECHA presidenta del Grup Municipal de la CUP "Tota aquesta tolerància que s'ha tingut durant la transició amb la memòria franquista, la memòria borbònica i i la interferència de l'esglèsia, que realment Barcelona pugui recuperar la Barcelona lliure, la Barcelona proletària i la Barcelona lluitadora". Molt diferent ho veuen, en canvi, el PP i Ciutadans. Els populars creuen que, aquesta, és una baula més de l'estratègia independentista. I Ciutadans qualifica la proposta d'Esquerra de frívola i demostra, per ells, que els republicans no tenen projecte per a la ciutat.

Alfred Bosch, president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament, ha demanat “una Barcelona lliure de nomenclatura borbònica”. La proposició l’ha fet aquest dilluns a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports.

ERC demana buscar noves nomenclatures que no “retin homenatge a personatges històrics que no tinguin relació amb la ciutat de Barcelona i amb un passat dubtós”. Bosch al·lega que “la presència als carrers de Barcelona de diferents figures relacionades amb els monarques i altres membres de la família mai no ha estat per reconèixer tasques favorables a la ciutat o al país, sinó que ha servit per intentar simpatitzar amb un poder que moltes vegades ha estat aliè a Barcelona”.

ERC ha traslladat la proposta als consells de districtes que es veurien afectats pels canvis de nomenclatures. N’hi ha un total de 29 a tota la ciutat, entre els quals es troben l’avinguda de la Reina Maria Cristina, el Palau Alfons XIII, el Palau Reial i el Saló de la Reina Regent.

La proposta ha rebut el suport de la CUP, que ha proposat la celebració d’un ple extraordinari per debatre la qüestió, a més de l’adhesió de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El PP, en canvi, considera la proposta “una baula més de l’estratègia independentista” i Ciutadans ha titllat la proposta d’Esquerra de frívola.