La mesura preveu que els propietaris dels pisos multats els posin a disposició de lloguer social, cobrat per l’Ajuntament, durant tres anys. Després d’aquest temps, els propietaris podran triar entre pagar el 20% restant d’aquesta multa o continuar amb la cessió del pis fins que quedi compensada la multa. Segons el consistori, hi ha uns 300 pisos turístics a Ciutat Vella que podrien acollir-se a la mesura per no haver de pagar íntegrament aquestes sancions, que ronden els 15.000 euros de mitjana.

El govern municipal impulsarà, a més, una campanya informativa a través de fullets i un web per demanar als turistes que ells mateixos facilitin a l’Ajuntament les dades dels pisos turístics il·legals on s’allotgen.

Es demanarà el registre a les plataformes

La tercera mesura presentada preveu demanar als intermediaris, principalment les plataformes Airbnb i Booking.com, que presentin les dades dels pisos i de les persones que els ofereixen, de manera que es pugui identificar aquells que no consten al registre de la Generalitat i tramitar-ne la denúncia. En cas que les plataformes no presentin les dades en un termini de 15 dies, l’Ajuntament les sancionarà per cada pis irregular que ofereixin a partir de l’1 de setembre.

En un comunicat, la plataforma Airbnb considera que la decisió de l’Ajuntament de multar els webs que ofereixin allotjaments turístics que no estiguin registrats oficialment com a tal “crea confusió” i suposa “un pas enrere” en la regulació del sector.

Els veïns dels barris amb més presència de pisos turístics mantenen la seva exigència d’eliminar els pisos turístics il·legals. És el cas de la plataforma la Barceloneta Diu Prou, que ha demanat que s’eradiqui aquesta pràctica, també en el cas de les habitacions turístiques.

Des de l’oposició, el Grup Municipal de CiU ha qualificat de “fum” les mesures anunciades i considera que “el govern no té clar ni el model de turisme ni de ciutat i només pren decisions de cara a la galeria”. La presidenta del Grup Municipal de CiutadansCarina Mejías, creu que cal buscar “altres mesures per incrementar aquest parc d’habitatge social que no siguin la de fer xantatge als propietaris, obligant-los a cedir les seves propietats a canvi de condonar sancions”

Jordi Coronas d’ERC considera que aquesta mesura és una manera de premiar les activitats il·legals mentre que Carmen Andrés, del PSC, ha reclamat que cal reforçar el servei d’inspecció dels apartaments i allotjaments turístics. Des del PP, Alberto Fernández Díaz, ha titllat els anuncis del govern “d’aparador per ocultar la seva incapacitat”.