Aquest és l'obelisc que actualment hi ha a la plaça de Joan Carles I. I aquest n'ha de ser l'aspecte final segons la Comissió de la Dignitat. És una fotografia del monument en l'aspecte original l'any 1934. Llavors era un homenatge a la Primera República Espanyola, amb una estàtua de la llibertat al capdamunt i una placa al peu en homenatge a Francesc Pi i Margall. En acabar la Guerra Civil, però, les autoritats franquistes van col·locar-hi una nova estàtua i una àguila al capdamunt que finalment va ser substituïda. "Encara avui s'aprecia certa diferència de color entre els blocs originals i els dos de la part superior que es van afegir posteriorment. Ara caldrà veure si sota d'aquests últims blocs encara hi ha l'estructura que sostenia l'escultura de la República." L'objectiu és restituir el conjunt amb una còpia de l'estàtua i el medalló originals, que ara es troben a la plaça de Llucmajor. Des de l'Ajuntament ja han dit que veuen amb bons ulls la proposta.

L’escultura de la República, creada per Josep Viladomat el 1934, estava situada a la cruïlla de l’avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia fins que, durant el franquisme, es va substituir per l’estàtua de la Victòria. La peça de Viladomat es va guardar als magatzems i no va ser fins a 1990 quan es va instal·lar a la plaça de Llucmajor. El vestigi franquista es va retirar el 2011, d’acord amb la Llei de la memòria històrica, i partir d’aquest moment es van elaborar diversos estudis sobre la idoneïtat de restituir l’estàtua de la República en aquest espai.

Aquesta petició de restitució de l’estàtua de la Comissió de la Dignitat se suma a la feta pel consistori a finals de juliol quan va anunciar que vol restablir una còpia de l’estàtua, ara a la plaça de Llucmajor de Nou Barris, al lloc original. Segons la Comissió de la Dignitat, el nou govern municipal vol restaurar el monument en el termini d’un any i l’entitat ja els ha presentat la proposta.

La restitució aniria acompanyada també del retorn del medalló dedicat a Francesc Pi i Margall, situat actualment a sota de l’estàtua. Prèviament, però, el consistori va assegurar que obrirà un diàleg amb les entitats de Nou Barris, que sempre han demanat que l’estàtua original es mantingui a Llucmajor.