Posada en escena solemne per a un acte breu, però transcendent. La lectura del decret per part del secretari del govern va precedir la signatura. En van ser testimonis a la sala tres membres de l'executiu i la presidenta del Parlament, però tot Catalunya ho va poder seguir en directe. Un primer gest per destacar el caràcter de plebiscit que Mas i les forces sobiranistes donen a aquestes eleccions. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Una convocatòria seguint el marc legal vigent, semblant a totes les que s'han fet fins al dia d'avui pel que fa la forma. Tanmateix, tots sabem que aquestes eleccions seran molt diferents pel que fa al fons". "Volíem una consulta sobre el nostre futur polític i la volíem legal i acordada. La negativa total del Govern espanyol, fins i tot a parlar-ne, precipita ara la decisió anunciada des de fa temps". "Tenim al davant una situació excepcional que requereix decisions també excepcionals". "La meva crida és a respectar tot el que els ciutadans decideixin i a assumir el compromís de trobar les vies polítiques i legals per implementar el mandat democràtic de les urnes". Mas també va animar a defensar totes les opcions amb passió i amb civisme durant la campanya que començarà l'11 de setembre.

L’anunci de la signatura s’ha fet a darrera hora de la tarda per evitar la possibilitat que el Govern espanyol avancés també les eleccions generals per fer-les coincidir amb les catalanes.

El decret entrarà en vigor aquest dimarts, amb la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. A l’acte, que ha tingut lloc al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, hi han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs.

Posteriorment Mas ha fet una declaració institucional des del Pati dels Tarongers en què ha explicat que s’ha fet convocatòria “seguint el marc legal vigent pel que fa la forma” però ha assegurat que es tracten “d’unes eleccions diferents pel que fa al fons”. Segons Mas “Catalunya no viu en condicions normals” i que “està en una situació excepcional que precisa de decisions excepcionals“. Mas ha fet una crida a “respectar allò que els ciutadans decideixin” i ha afegit que “tenim el dret a decidir com volem ser i com volem governar-nos”. El president català ha demanat també “fer del 27 de setembre una data assenyalada en la nostra història”.

La convocatòria del 27-S era un dels acords als quals van arribar Mas, Junqueras i les entitats sobiranistes després del 9-N. Vuit mesos després d’aquell anunci, el panorama polític ha viscut una forta sacsejada, de manera que cap partit no repeteix cap de llista respecte a 2012 i alguns s’hi presenten amb fórmules noves.

La llista sobiranista Junts pel Sí, encapçalada per Raül Romeva, en què s’integren, al costat d’independents, Esquerra Republicana i Convergència Democràtica, separada aquest cop d’Unió. Els democratacristians concorreran per primer cop en solitari, amb Ramon Espadaler com a candidat. L’exdirigent de la FAVB Lluís Rabell és el cap visible de la nova coalició Catalunya Sí que es Pot, que inclou Iniciativa, Esquerra Unida i Podem. Miquel Iceta, al PSC, és una altra de les cares noves, com també ho són Xavier García Albiol per al PP, Inés Arrimadas a Ciutadans i el periodista Antonio Baños a la CUP.

Totes set candidatures i la resta de llistes electorals es proclamaran oficialment a finals de mes. I la nit de l’11 de setembre, just després de la mobilització convocada a la Meridiana per les entitats sobiranistes, començarà pròpiament la campanya electoral.

S’acabarà 15 dies després i, passada la jornada de reflexió, els catalans decidiran el diumenge 27 amb el seu vot si donen el caràcter plebiscitari als comicis o no.