Via lliure perquè la Torre Agbar es converteixi en hotel de luxe. Ja estava previst des de feia dos anys, quan la va adquirir el fons d'inversió Emin Capital per construir-hi un establiment de la cadena Grand Hyatt. Però va quedar en suspens amb l'anunci de la moratòria hotelera que va aprovar el nou govern municipal. L'Ajuntament ha confirmat ara que el projecte no s'atura i que és possible la tramitació. La raó és que els propietaris van demanar el certificat d'aprofitament urbanístic abans que entrés en vigor la moratòria i això dóna dret a la llicència urbanística amb independència de si es decreta una suspensió. Fonts municipals han assegurat que no hi ha hagut cap tracte de favor per a aquest cas concret. La companyia Agbar, fins ara propietària de la torre, deixa l'edifici després d'utilizar-lo 10 anys com a seu corporativa. El canvi de titularitat havia de fer-se evident, en principi, aquesta mateixa matinada. El nou propietari havia anunciat la intenció d'apagar de forma immediata l'emblemàtica il·luminació de la torre, com a mesura per reduir despesa en vista de la incertesa causada per la moratòria. Ara, ha canviat d'opinió i ja ha anunciat que mantindrà encesos el blau i el vermell característics de l'edifici.

La Torre Agbar s’apagarà aquesta mitjanit. Però, a diferència del que es pensava, dissabte al vespre es tornarà a encendre. Aquest serà el primer símptoma que la construcció de l’hotel de luxe Grand Hyatt Barcelona continua el seu camí. En un comunicat, el fons d’inversió Emin Capital ha confirmat que el projecte es podrà tramitar tot i la suspensió de llicències d’establiments turístics que va posar en marxa l’Ajuntament el 2 de juliol.

Pocs dies després de l’entrada en vigor de la moratòria, Emin Capital va demanar a l’Ajuntament que reconsiderés la mesura i fes una excepció amb el projecte de la futura Torre Hyatt Barcelona. A més, va avançar que la il·luminació nocturna de l’edifici s’apagaria definitivament.

Amb la notificació que el projecte es pot tramitar, Emin Capital ha decidit mantenir encesa la torre i ha volgut agrair a la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, i el seu equip “la col·laboració i bona disposició per facilitar la inversió”.

Fonts municipals expliquen que Emin Capital s’ampara en la Llei d’Urbanisme per poder demanar la llicència. Des del consistori confirmen que el grup va sol·licitar un certificat de règim urbanístic l’11 de juny. Aquest document dóna un termini de sis mesos per atorgar els permisos d’edificiació, encara que hi hagi una suspensió en vigor. Per tant, si el fons d’inversió demana la llicència dins d’aquest termini, l’Ajuntament els l’haurà de concedir “per imperatiu legal”. Així ho ha clarificat Janet Sanz a través de la xarxa social Twitter.

A més, els tècnics municipals estudien cas per cas per detectar situacions similars.