Són els preparatius per convertir el carrer de la Llibertat en un zoològic. Els veïns fa mesos que hi treballen de ple però encara els falta l'embranzida final per tenir-ho tot a punt per d'aquí a dues setmanes. "Realment hi ha bastants nervis perquè sempre estem que no arribarem, que no arribarem. Jo crec que sí, sóc positiva". "Ja sabem que sempre anem curts de temps i sempre a l'últim dia, les últimes setmanes ha d'anar tot molt ràpid. Però jo suposo que sortirà bé". "Enguany en total hi haurà 18 carrers guarnits, el mateix nombre que l'any passat. No hi serà el carrer de Camprodon, que no repeteix aquest any. En canvi, s'hi suma el carrer del Perill, que es guarnirà jugant amb el nom de la via". CARLA CARBONELL, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia "Comencen la festa amb la por que té el que és primerenc però alhora amb les ganes dels que s'inicien i comencen." Amb aquesta incorporació, s'espera que a la part baixa del barri, on també hi ha guarnits els carrers del Progrés, Tordera i Fraternitat, hi pugui haver aglomeracions. Per això podrà haver-hi limitacions als accessos d'aquestes vies per motius de seguretat. "Des de Guàrdia Urbana es decidirà, en alguns moments puntuals, un carrer més amunt anar marcant l'entrada i la sortida de gent." Aquest dispositiu se suma a la regulació del pas en sentit únic dels carrers que reben més visitants, una mesura que ja fa dues edicions que s'aplica amb èxit. L'actriu Mercè Montalà serà l'encarregada de donar el tret de sortida a la festa, que començarà el divendres 14 d'agost.

Per la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, el “sistema de sentit únic dels carrers està plenament consolidat”, la gent ja sap com funciona i com ha d’entrar i sortit dels carrers guarnits. Tot i això, aquest sistema també ha permès detectar “ alguns problemes de mobilitat que persisteixen “en el nucli de carrers de baix” de la festa on encara es genera “algun tap”, segons Carbonell, perquè també és on hi ha alguns dels carrers que “juguen a la Champions” del concurs de guarniments. Per tot això, serà la mateixa Guàrdia Urbana la que “en aquells dies i hores amb més moviment de gent” posarà una segona corona de seguretat i decidirà si s’acaba tallant un carrer per donar més fluïdesa a la zona. El regidor de Gràcia, Raimundo Viejo, ha reconegut que la seguretat “sempre ha estat un tema complex” de la festa major però que, en els últims anys, “s’ha demostrat una capacitat de gestió cada vegada més gran”.

“Si a algú li agrada molt un guarnit, que el demani”

Pel que fa a la participació, aquest any  tornaran a participar-hi 18 carrers, després de la baixa del carrer de Camprodon i la incorporació del carrer del Perill. També es manté la festa dels animals de la plaça d’en Joanic i es potencien les activitats inclusives amb l’horitzó, en paraules de Carbonell, que aviat “qualsevol persona amb discapacitat pugui participar en totes les activitats de la festa”. També es manté la campanya “Respectem el guarnit”, per tal d’evitar les destrosses en la decoració dels carrers. “Si a algú li agrada molt un guarnit, que ens el demani”, ha dit la presidenta de la Fundació, que ha afegit que un cop acabi la festa, el dia 22 d’agost, segurament l’associació de veïns d’aquell carrer estaran “encantats” de donar-lo.