El funcionament és molt senzill. Quan desembarquem, hem de passar per aquestes cabines, amb el document preparat, ja sigui el passaport o el DNI, i el sistema s'encarrega de comprovar-ne l'autenticitat i, amb aquest escàner comprova que el nostre aspecte coincideixi amb el del document, i tot, en qüestió de segons. A partir d'ara creuar la frontera serà molt més fàcil, ràpid i en teoria, més segur, aquest és el Sistema Automatitzat de Fronteres o ABC System. Per utilitzar-lo només cal ser ciutadà de l'Espai Econòmic Europeu, major d'edat i disposar d'un passaport o DNI electrònic. Aquest sistema també permet controlar de manera àgil les bases de dades policials i d'aquesta manera saber si el passatger en qüestió té alguna causa pendent amb la justícia. El sistema ja s'ha implantat en set aeroports de tot l'estat, inclòs el de Girona, i fins i tot a l'estació marítima d'Algesires. Es tracta d'un sistema finançat per la Comissió Europa dins del programa de Fronteres intel·ligents i que té com a objectiu la integració de totes les fronteres europees, tant les aèries, com les marítimes o les terrestres.

El mecanisme és molt senzill: l’usuari ha de passar el document i el sistema s’encarrega de comprovar-ne l’autenticitat, i posteriorment un escàner comprova que l’aspecte del passatger i l’empremta digital coincideixin amb els del document. Tot aquest procés, tan sols, triga uns segons. El sistema amb 12 noves cabines tant a la T1 com a la T2, pot crivellar 1.500 persones al dia, la qual cosa significa el 50% del trànsit dels passatgers comunitaris que arriben a l’aeroport. A més, el sistema permet controlar més àgilment les bases de dades de la policia i saber si el passatger té alguna causa pendent amb la justícia.

El sistema ja s’ha implantat en set aeroports espanyols, inclòs el de Girona, l’estació marítima d’Algesires i el control terrestre a La Línea de la Concepción. Es tracta d’un sistema finançat per la Comissió Europea dins del programa Fronteres intel·ligents i que té com a objectiu la integració de totes les fronteres europees, tant les aèries, com les marítimes o les terrestres.