L'any passat, Jane Godall va viatjar a 67 ciutats de 25 països per fer difusió de la seva tasca científica i de protecció dels primats. L'enèsim viatge de la primatòloga l'ha portat avui al Palau de la Generalitat, on ha conversat amb la premsa abans de rebre el Premi Internacional Catalunya. Godall ha confessat que rep aquest guardó amb orgull, perquè li atorga un país que els darrers anys ha lluitat per la defensa dels drets dels animals. JANE GOODALL, primatòloga: "La prohibició de les curses de braus crec que és un fet fantàstic, però encara hi ha una cosa que no m'agrada, que són els correbous. A Barcelona crec que s'estan fent grans esforços per millorar el Zoo i adaptar-lo al nou segle, jo hi posaria molt bona nota." La primatòloga diu tenir una relació especial amb la ciutat que, per als barcelonins, és recíproca. Així ho va copsar ella mateixa a la Filmoteca, que va quedar petita per donar-li la benvinguda, en la projecció del seu documental. "He estudiat biologia, m'agrada molt el món dels primats i em fa molta il·lusió que estigui ella i venir a veure-la." "La dels ximpanzés és una tasca molt lloable i molt interessant científicament." En el mateix acte, Godall va ser premiada amb el Sol d'Or, un guardó que des de fa més de 20 anys s'entrega a aquells que treballen en defensa del medi ambient. CLAUDIO LAURIA, president del FiCMA "Per la seva feina, per la seva tasca, aquesta senyora és un referent global." Una tasca que s'explica al documental 'El viatge de Jane', que narra la història d'una jove amant dels ximpanzés que ha esdevingut un símbol de la lluita per la conservació i el medi ambient. Una feina que també ha deixat empremta a Barcelona, on des de l'any 2007 l'Institut Jane Goodall treballa en programes d'investigació i desenvolupament sostenible.

Goodall ha lloat la llei aprovada pel Parlament de Catalunya de prohibir les curses de braus i s’ha mostrat molt satisfeta amb les millores que s’han fet al Zoo de Barcelona per adaptar la infraestructura al segle XXI. “Crec que podeu felicitar-vos que Catalunya hagi reconegut els animals com a éssers sensibles que s’han de tractar amb respecte”, ha afirmat.

En l’entrega del Premi Internacional Catalunya 2015, Goodall ha fet un discurs optimista en què ha defensat la importància de protegir el medi ambient: “Com és possible que la criatura amb l’intel·lecte més gran que ha creat el planeta estigui destrossant casa seva?”, s’ha preguntat. Per això, ha demanat que cadascú utilitzi el cervell per fer tries adients enfocades a convertir la terra en un lloc millor, on es pugui viure en pau i harmonia. La científica ha iniciat el seu relat agraint el suport incondicional que li va oferir la seva mare per emprendre el seu projecte vital i ha transmès optimisme als més joves. Pel que fa a l’estudi dels animals, Goodall ha explicat que “no hi ha una línia grossa que ens divideix els humans de la resta dels animals”, poden ser brutals, ha dit, però “també mostren amor, comprensió”.

La Filmoteca es va omplir aquest diumenge de persones interessades a veure la projecció del documental ‘El viatge de Jane’ (Loranz Knauer, 2010), una peça sobre la vida d’aquesta activista britànica que ha dedicat la vida a l’estudi dels primats. En el mateix acte, Goodall va ser premiada amb el Sol d’Or, un guardó que reconeix el treball en defensa del medi ambient. La primatòloga ha confessat que té una relació especial amb Barcelona, on, des de l’any 2007, l’Institut Jane Goodall treballa en programes d’investigació i desenvolupament sostenible.