Ja fa tres mesos que el mercat Segona Mà Sants s’instal·la el darrer diumenge de cada mes en aquesta zona d’entrada i sortida de viatgers. Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’espai Tatainit i de la botiga del barri Melicel, i, en els inicis, va estar ubicat al portal de Sants, al carrer de Vallespir.

“El que volem és consolidar-nos”, ha explicat una de les organitzadores de la iniciativa,  Mercè Aranda, “però sabem que ara mateix a la ciutat aquest sector està saturat”, ha afegit.

Per poder tenir una parada, el venedor s’ha de fer soci de Segona Mà Sants, que té un cost de 10 euros l’any. D’altra banda, s’han de pagar 20 o 30 euros segons l’espai ocupat. L’espai privat cedit per l’Adif és de 1.500 metres quadrats i té una capacitat de 170 parades.

Cada cop més es venen productes de segona mà de manera professional. És el cas de l’Eva que, tot i que només fa dos diumenges que està en aquest mercat, ja fa un any que es dedica a vendre productes als mercats. “Estic aquí perquè m’encanta, tot i que primer vaig començar per temes econòmics”, explica.

Actualment hi ha moltes famílies que recorren als mercats de segona mà com una oportunitat laboral. La Paqui i el seu marit en són un exemple. Fa un any i mig que estan a l’atur. Vendre roba i bijuteria cedides per les seves famílies i amics els ajuda econòmicament, tot i que assegura que no venen gaire. “Podem aconseguir 120 euros en un dia”, diu, però les vendes “són molt irregulars”.

En Lluís i la Gemma són una altre parella en una situació similar. Estan a l’atur, i per això es mouen en diversos mercats de segona mà com l’Ovella Negra o el Flea Market. Des del febrer van a Sants per vendre articles propis des de bijuteria fins a discos de música.

“Oferim un mercat viu i plural, no ens volem etiquetar” ha dit l’organitzadora Mercè Aranda. És per això que actualment s’està ampliant l’oferta i es troben molts productes artesans o gent que es vol iniciar en aquest món.

És el cas de tres parades que tenen botiga només per Internet i intenten introduir el tema artesanal aportant bijuteria, moneders o ninots de peluix fets amb tovalloles. Al costat, hi ha la Gemma, que vol impulsar una marca de joieria responsable en el mercat.

No obstant això, els organitzadors comenten que els visitants són molt variats, des de turistes fins a gent del barri. A més, per atreure públic s’ofereix un espai creatiu amb actuacions en directe.

L’Alex Morè és un dels veïns del barri que, atret per la música i l’ambient s’ha apropat a fer una ullada als productes que s’hi ofereixen. En canvi, la Dane Rosich ja el coneixia i ha vingut expressament per tafanejar i aprofitar per comprar alguna cosa a bon preu. També hi ha els que van de pas de l’estació, com el cas de la Carmen Ribera, que un cop ha sortit de la Línia 5 hi ha passat per davant del mercat i ha decidit comprar-se un davantal.

El proper dia de mercat, el 30 d’agost, coincideix amb la Festa Major de Sants, i excepcionalment estarà obert fins a les 0 h.