La síndica aposta per compensar els barris més perjudicats pel turisme, entre els quals situa la Barceloneta, el Gòtic o la Sagrada Família, que obtenen més ingressos de la taxa turística de la Generalitat. Vilà considera que l’Ajuntament hauria de disposar de més percentatge o, fins i tot, de la totalitat d’aquest impost, del que actualment només en retorna el 48%. Una altra possible font d’ingressos tributaris seria vincular impostos ja existents com l’IBI o la taxa de recollida de residus a la rendibilitat econòmica de les activitats turístiques.

Plena coincidència amb l’Ajuntament: Moratòria i Pla de turisme

L’informe comparteix la decisió de l’Ajuntament de suspendre la concessió de llicències de tot tipus d’allotjaments turístics. De fet, la redacció del text ja demana la moratòria tres setmanes abans de l’anunci del consistori. La síndica també parla de la necessitat d’elaborar un pla de turisme, i de dotar-se d’una “eina de planificació i regulació global”. L’estudi, elaborat per Maria Assumpció Vilà, es va començar a gestar ara fa un any, el 26 d’agost de 2014, coincidint amb l’allau de queixes i consultes que van arribar a la sindicatura de veïns i veïnes, després de les protestes de la Barceloneta. Per això, la síndica dedica un dels apartats a la necessitat de dotar la ciutat d’una “regulació estricta dels habitatges d’ús turístic”. Entre les propostes de Vilà hi ha que les “llicències siguin temporals, revocables i planificades, en funció de la necessitat d’habitatges permanents”, que s’autoritzin de forma prioritària en edificis exclusius o locals comercials no destinats a habitatges o establir un sistema de control d’usuaris anàleg al dels hotels. L’objectiu, argumenta l’informe, és evitar que  la població es vegi expulsada de determinades zones de la ciutat fruit de la pressió turística.

Maria Assumpció Vilà també aplaudeix la decisió de la Generalitat de regular el lloguer d’habitacions a turistes per part de particulars i la qualifica de “molt adient”. La síndica, que es mostra preocupada per la creixent precarització laboral del sector turístic, també recomana al consistori que faciliti l’accés gratuït dels barcelonins als recintes municipals que són patrimoni cultural com el Parc Güell o el Castell de Montjuïc. L’informe critica la decisió de cobrar entrada o d’haver-se d’inscriure al servei Gaudir Més, i aposta per limitar el nombre de visites per dia o facilitar entrades amb antelació sense que sigui necessari pagar.