On ara hi ha habitatges abans es trobava la primera associació de veïns del Carmel, fundada al 1972. L'Antonio en va ser un dels impulsors i ara es mira amb enyorança tot el que van aconseguir. ANTONIO GONZÁLEZ, soci fundador de l'Associació de Veïns del Carmel "Aquí se había empezado a edificar de una forma anárquica, que ni había rasantes en las calles, ni alineación, ni alumbrado público, ni alcantarillado, la mayoria de calles estaban sin asfaltar." L'arribada del transport públic al barri i dels equipaments municipals, com les escoles públiques, van ser dos grans puntals en la lluita veïnal. Per recuperar-ne la memòria històrica, l'associació de veïns ha preparat aquestes plaques que narren què va passar a cada racó del barri, com, per exemple, 'la casa de la Manola', ara en runes, on va viure una de les dones feministes del 36. HÉCTOR GONZÁLEZ, vocal de l'Associció de Veïns del Carmel "Sembla que la socialdemocràcia ens ha regalat tot el que tenim, el CAP, el metro, ... i no és veritat perquè hi ha una gent que ho ha demanant moltes vegades." En total, es commemoren 14 indrets del barri i la intenció és que l'Ajuntament hi instal·li les plaques permanentment. MERCEDES VIDAL, regidora d'Horta-Guinardó "Realment creiem que és una iniciativa a potenciar, que mostra necessitats i tot el que poden aportar... tota activitat que representi potenciar és benvinguda. L'Ajuntament es reunirà amb l'Associació a veure el projecte que presenten i a veure què fer amb les plaques." De moment, a banda de les plaques, només s'ha fet una ruta pels carrers del Carmel, però la intenció és que la iniciativa serveixi d'exemple en altres barris de la ciutat.

Al maig el consistori va instal·lar la primera placa al Carmel en memòria al barraquisme. Ara, des de l’associació de veïns volen anar més enllà amb unes plaques que narren el passat històric del barri i que volen que s’hi quedin per sempre, un projecte al qual l’Ajuntament no ha tancat la porta. La regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, ha dit que és una proposta que “cal potenciar” i que esperaran a reunir-se amb els veïns per escoltar-la.

En total, es rememoren 14 indrets, tant edificis com serveis municipals que es van aconseguir gràcies a les reivindicacions de la població. El diumenge 5 de juliol, l’associació de veïns va organitzar una ruta pel barri per explicar la història de cadascun dels espais escollits. L’Antonio González, un dels fundadors de l’associació el 1972, va ser un dels encarregats d’exposar els fets i assenyala que abans al barri “no havia res” i que, tot i que s’ha aconseguit molt, encara “queden coses per fer”. L’objectiu de l’associació de veïns és que les plaques que han dissenyat s’instal·lin permanentment i demanen l’aprovació de l’Ajuntament. De fet, a la ruta pel Carmel s’hi va afegir la regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vila, que es va mostrar optimista amb el projecte i assegura que el consitori no tanca la porta a un projecte que “vol potenciar el barri” i que escoltaran la proposta quan es reuneixin amb l’associació.

Entre els indrets escollits, hi ha la primera escola bressol municipal Tris Tras, els primers instituts, la plaça de Pastrana com a lloc emblemàtic de reivindicacions, el servei d’autobús, la seu de la primera associació de veïns, la “Casa de la Manola”, feminista del 36, entre molts d’altres.