Darrere aquesta porta s'hi amaga Can Seixanta, una antiga fàbrica del carrer de la Riereta del Raval, que ara és un espai compartit per diverses entitats. Hi ha des de tallers de fotografia fins a grups de capoeira. Avui, amb l'ajuda de l'Escola Tècnica d'Arquitectura de Barcelona, hi han deixat entrar els veïns per mostrar qui són i què hi fan. CLARA GUILLÓ, estudiant d'arquitectura de l'ETSAB "Nosaltres el que estem intentant fer amb aquesta festa és intentar projectar totes aquestes activitats que fins ara no es coneixien en aquest passatge, en aquest petit racó semipúblic de Can Seixanta perquè la gent del barri els conegui i entengui que són vitals per al barri". Però a més de projectar Can Seixanta al barri, avui volen reivindicar alguna cosa més... "Aquest edifici que aglutina diversos col·lectius, entitats i associacions, fa més de 20 anys que funciona. Ara, però, el seu futur és incert." MARTÍ LLORENÇ, llogater de Can Seixanta "No fa ni una setmana aquesta fàbrica s'ha venut a un nou propietari i no tenim ni la més remota idea de les intencions d'aquest nou propietari." Cada un dels col·lectius ho viu diferent. Als que se'ls acaba el contracte d'aquí a poques setmanes no tenen notícia de cap possible renovació. QUICO SERRADELL, llogater de Can Seixanta "Realment els que se sentirien més perjudicats serien els veïns, els veïns del Raval, perquè deixen de tenir aquests agents socials que vulguis o no donem cohesió". Els llogaters, ara units per la causa, asseguren que ja s'han reunit amb l'Ajuntament i confien que els puguin donar alguna solució.

Els números 18, 20, 22 del carrer de la Riereta, si se sumen fan 60, per això aquest antic complex industrial del segle XIX s’anomena Can Seixanta. És en aquest espai on aquest dissabte al matí llogaters i estudiants han organitzat una jornada reivindicativa per mostrar al públic les activitats culturals i educatives que es duen a terme a l’edifici.

“El que estem intentant és que aquesta fàbrica que ja s’ha venut, però no sabem a qui ni com, no la converteixin en habitatges” ha explicat Clara Guillón, estudiant de quart d’arquitectura i membre de l’estudi Arquitecte de Capçalera.

Els llogaters ja estan redactant un document perquè l’immoble es catalogui per sobre del nivell que  té ara i sigui patrimoni, no només edifici, sinó tot el que hi ha a dins. Fa unes setmanes, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, es va apropar a l’espai afectat i es va comprometre a buscar solucions per resoldre el conflicte.

La veu dels afectats

Cada llogater es troba en una situació diferent. En Martí Llorens fa setze anys que és a l’espai de Can Seixanta tirant endavant el seu estudi de fotografia. “La nostra situació és molt complexa i gairebé desesperada” i assegura que ” no tenim ni idea de les intencions del propietari” i el seu contracte acaba a l’abril de l’any que ve .

Un altre dels afectats, l’associació Capoeira Canigó de Palmares fa trenta anys que està en actiu i quinze que treballa amb nens del barri. El seu president, Quirze Serradell, espera “que arribem en un acord i que puguem continuar aquí”.

Espai cultural

Can Seixanta és “un vividor cultural” segons els seus llogaters. És per aquest motiu que han volgut projectar les diverses activitats que es duen a terme dia rere dia però per sobre de tot han intentat crear un ambient festiu. A la l’entrada de l’edifici s’hi han col·locat diverses fotografies en què s’observen les activitats dels col·lectius com també la història de l’immoble. S’ha fet una “performance” artística i una paella popular, tot a càrrec de les entitats de Can Seixanta.

L’acte reivindicatiu, que ha coincidit amb la Festa Major del barri del Raval, ha acabat al ritme de la música.