La ruta comença al Paral·lel, davant d'on hi va haver el primer cafè cantant de Barcelona. El local està al costat de l'Arnau i a la cruïlla d'un dels carrers més musicals del barri. I és que el Raval té un gran patrimoni musical al darrere. Pioner en la barreja de cultures i tradicions diverses, el barri ha donat peu a tot tipus de tendències musicals LAYLA DWORKIN, guia "Sobretot ens centrarem en la història de la música al barri, sobretot en alguns estil que han estat molt lligats tant als veïns del barri com a tota la xarxa associacionista i ciutadana." La ruta fa parades en alguns locals emblemàtics encara en funcionament com el London i en d'altres ja desapareguts com el Villarosa, bressol del flamenc a Barcelona i on ara es troba el Moog. Però la banda sonora original del Raval no la formen només els locals de concerts. LAYLA DWORKIN, guia "Hi ha molts espais que són desconeguts, per exemple, com un lutier que es diu Parramón i que hi és des de 1898, des de finals del segle XIX, de fet és al carrer del Carme i no només passarem per davant i comentarem la història d'aquest espai, sinó que tindrem l'oportunitat d'entrar i ens explicaran aquesta feina tan maca. Com també el naixement de la rumba, que hi ha gent que la situa al barri de Gràcia, on tenen una comunitat gitana amb una història important, però si al Petitet li dius que va néixer a Gràcia no estaria gaire content perquè per a ell va néixer al carrer de Sant Salvador, que és on va créixer. També trobem un grup de gitanos que es deien els Gitanos del swing, que van començar a fer tota una mena de balls al voltant d'aquesta música i de fet a l'actualitat just al costat del carrer de la Cera que seria l'epicentre d'aquesta rumba i d'aquesta comunitat gitana, trobem una escola de swing, que es diu Spank the Baby, que ja té bastants anys al barri, i treballa amb molts centres cívics." La propera ruta musical es farà el dia 24 de juliol i ja té totes les places esgotades.

Al Raval conviuen el Gran Teatre del Liceu i el desaparegut Cal Manquet, un prostíbul i cafè cantant en què va debutar Carmen Amaya. El jazz més avantguardista i el cant coral, els bars musicals més “underground” i les melodies més sacres. Aquesta varietat creativa l’ha convertit en un focus d’activitat musical de referència històrica a Europa.

Els principals noms i tendències del segle XX hi han recalat (jazz, flamenc, rock, progressiu, cuplet…). I encara avui és un punt de trobada entre cants ibèrics, ritmes americans i músiques europees, que ha engendrat un estil genuí, la rumba catalana. Tota aquesta riquesa cultural es pot descobrir ara gràcies a una nova ruta organitzada per Raval Cultural en col·laboració amb el Taller de Músics. L’han anomenada Raval BSO, el cor musical de Barcelona, i durant més de dues hores descobreix  tota la riquesa musical del barri. I  no només les sales de concerts, també els lutiers, les emissores de ràdio, les escoles de música, les botigues de discs, les esglésies, la gent que balla …  tot un món al voltant de la música.