Pacificar el trànsit, eixamplar voreres o treure les ocelleries per millorar la connectivitat entre el barri Gòtic i el Raval. Són algunes de les actuacions que preveia el pla especial de la Rambla, aprovat inicialment al desembre després d'un llarg procés participatiu de 4 anys. Ara, el nou govern l'atura temporalment per tal de revisar-lo i fer-hi les modificacions pertinents. Una decisió que ja ha aixecat les crítiques del grup de CiU, l'artífex del pla en el mandat anterior. MERCÈ HOMS, regidora de CiU "La Rambla no es pot permetre està en coa induït tant de temps mentre l'alcaldessa i el nou equip de govern s'ho estudia. La política és tenir visió i idees pròpies, aturant o parlant d'intencions no es va enlloc." "El govern assegura que aprofitarà bona part de la feina que ja s'ha fet però de moment, segons la regidora del districte, deixaran reposar aquest pla especial durant aquest estiu per mirar-se'l amb lupa. L'intenció és reactivar les converses amb tots els actors a partir del setembre." I les prioritats del nou govern per aquest passeig són bàsicament dues: fer compatible la Rambla de dia amb la Rambla de nit, i fer un cens de tots els edificis per conèixer quines activitats hi ha i com es poden reorientar, ja sigui les botigues de regals, com algun tipus de de negoci de restauració. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "Això vol dir retocar part del text, tenir converses i espais de participació amb tothom, però no voldrà dir tornar a engegar un procés que ja s'ha fet." Sigui com sigui el govern reactivarà aquest pla especial a partir del setembre amb l'horitzó de tenir-lo aprovat definitivament l'estiu que ve.

El govern de Barcelona en Comú atura “temporalment” aquesta futura reforma de la via més coneguda i concorreguda de la ciutat. I ho fa amb la voluntat de revisar-lo a fons i amb les prioritats molt clares. Segons la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, cal fer una remodelació “integral”, amb l’objectiu de fer-la compatible amb la Rambla de dia però també amb la Rambla de nit, i convertir-la en un lloc de gaudi pensat per als barcelonins. També ha dit que cal fer un cens dels edificis per conèixer quina activitat tenen i com reorientar-la, “des de les botigues de ‘souvenirs’ fins alguns negocis de restauració”. Tot això, segons Pin, “voldrà dir retocar part del text, però no voldrà dir tornar a engegar un procés que ja s’ha fet”, sinó que “aprofitarem la feina feta”. Per tot plegat, la regidora assegura que reemprendran les converses amb tots els actors implicats a partir del setembre amb l’horitzó de tenir un pla especial per la Rambla aprovat definitivament “el proper estiu.”

L’aprovació inicial del pla especial de la Rambla, el desembre passat, deixava encarrilat el futur d’aquest passeig amb l’objectiu de fer-lo més barceloní, més adaptat als vianants, amb més transport públic i amb millor connexió entre el barri Gòtic i el Raval. També pretenia eliminar les parades dels antics ocellaires durant aquest proper mandat perquè, segons el govern de CiU, eren “elements sobrers” que impedien fer de la Rambla un espai més transitable i fluid.

Crítiques de CiU, l’artífex del pla

Però les crítiques de l’oposició no s’han fet esperar. El grup de CiU considera que la Rambla “no es pot permetre estar en coma induït més temps”. La regidora convergent Mercè Homs, exregidora del districte, ha demanat al govern quina és l’alternativa a aturar aquest pla, i ha afegit que “no es pot anar de participatius i ignorar la participació que hi ha hagut fins ara”. Per això, ha dit, si cal “farem de govern des de l’oposició”. Homs ja ha avançat que un cop es constitueixin les comissions, una de les primeres iniciatives que farà el grup municipal de CiU serà sobre aquesta qüestió.