JOAQUIM FORN, regidor de CiU "Creiem que s'ha de recuperar el consens i aquesta manera de treballar que des del 2010, ene l moment que es va anunciar el projecte, hem pogut tirar endavant." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Això és un acord per rebobinar, reconsiderar i si cal rectificar." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Això no és una iniciativa hostil a ningú, simplement és rebobinar, tirar enrere i reconsiderar una decisió que ens ha semblat des del principi precipitada." CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "Aquest nou govern municipal de Barcelona fa les coses de manera unilateral, de manera individual, sense consultar, dialogar ni pactar i això és un menyspreu a la democràcia."

Joaquim Forn (CiU), Alfred Bosch (ERC) i Jaume Collboni (PSC) han comparegut conjuntament a la sala de grups per explicar que forçaran un plenari extraordinari per debatre la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern de 2026, després de la decisió de l‘equip de govern d’enterrar el projecte. Per demanar un plenari extraordinari, es necessiten les signatures d’11 edils del consistori i les tres formacions en sumen 19. Cada regidor es pot sumar a la petició de tres plenaris extraordinaris a l’any, i les tres forces ja han anunciat que “economitzaran les peticions”.

“No és una proposta hostil”

Collboni ha explicat que vol que el plenari extraordinari  sigui un espai de reflexió de tota la ciutadania i dels grups polítics “també dels alcaldes dels Pirineus implicats”. El socialista creu que “del bon nom de Barcelona en vivim tots” i que la fórmula del plenari extraordinari “no serà l’única vegada que es fa servir. Les coses s’han de discutir en aquest Ajuntament i es discutiran. L’oposició té 30 regidors, i el govern, 11.”.

Forn ha dit que el projecte sempre ha tingut un consens polític i que és important recuperar-lo . El convergent considera que no es pot desestimar a un impacte econòmic estimat de 17.000 milions d’euros i d’entre 60.000 i 100.000 llocs de treball. “Volem que es puguin discutir de manera objectiva i clara els pros i contres del projecte”.

Bosch ha qualificat la renúncia de precipitada i ha demanat una avaluació de conjunt a partir del diàleg i el consens. “No és una proposta hostil contra ningú. La plantegem amb mà estesa”.

Carina Mejías: “No és una de les grans prioritats, però ens hi sumarem”

La presidenta del grup municipal de C’s ha anunciat que se sumen a la petició del plenari extraordinari feta per ERC, PSC i CiU. “Pensem que és una decisió que impacta de manera directa en activitat econòmica i demostra que el nou govern actua de manera unilateral”. Mejías ha dit que el seu grup estudiarà les darreres contractacions d’empreses públiques municipals per si s’hagués comès alguna irregularitat, un fet que podria escatir “una comissió d’investigació”.