SALVADOR BARRAU, president de l'Associació de Veïns Coll - Vallcarca "Fa molts anys que no podia fotografiar la iguana. S'amuntegaven uns sobre els altres i acabaves fotografiant 30 japonesos i la iguana no es veia." Ara el Salvador ja en pot fer fotos i fins i tot acostar-s'hi. Des que fa un any i mig es va limitar l'accés a la zona monumental del Parc Güell, veïns com ell poden gaudir-ne amb més qualitat. Els veïns poden entrar-hi i sortir-hi amb total llibertat gràcies a aquest carnet. Se'n van posar 70.000 a la seva disposició, els que el van adquirir van ser un 60%. Els turistes han de pagar vuit euros i han de reservar, ja que només es permet l'entrada de 400 persones cada 30 minuts. Des dels anys 90, cada vegada s'hi veien més turistes i menys barcelonins. I és que amb els Jocs Olímpics va arribar el boom turístic a la ciutat i va repercutir, evidentment, en el Parc. Abans de la regulació de l'entrada el visitaven fins a 9 milions de persones l'any, ara la xifra ha baixat fins a 2 milions i mig de turistes. Però amb la regulació tampoc no hi han augmentat les visites de la ciutadania. "L'ús que els ciutadans de Barcelona fan del Parc Güell és minoritari, Segons Barcelona Serveis Municipals no arriba a les 100 persones al dia." Els ciutadans que no són veïns han d'anar a una Oficina d'Atenció al Ciutadà i donar-se d'alta del Gaudir Més registrant l'empremta digital. Un cop queden registrats ja poden acudir al Parc amb la mateixa llibertat que els veïns. Fins ara se'ls recomanava que també reservessin hora. Però aquest consell va generar moltes reticències. En un any, només unes 13.000 persones es van fer del Gaudir Més. Un cop eliminada la recomanació, i després d'una campanya de publicitat, els usuaris del Gaudir Més han crescut en només dos mesos. Ja hi ha 100.000 registrats. IGNASI ARMENGOL, director general de B:SM "Al final ho van treure del web per donar la sensació de llibertat tal com tenen els veïns que entren i surten quan volen. i amb Gaudir Més ho estem fent així." Darrerament la relació del Parc amb la ciutadania ha viscut un altre episodi de desavinença. Tot va començar amb aquesta carta al director d'un veí que es queixava que li havien cridat l'atenció per donar explicacions sobre el Parc a un grup d'amics. Els responsables del Parc expliquen que hi ha guies turístics pirates. Van demanar disculpes per si hi va haver un tracte abusiu i asseguren que aquestes situacions són minoritàries. Només els guies oficials acreditats per la Generalitat poden donar explicacions en els monuments d'interès nacional. És un sector que viu amb preocupació l'existència de "pirates". MARI PAZ ALONSO, presidenta de l'Associació Professional d'Informadors Turístics "Els pirates són un problema molt important i a tots els centres turístics però a Barcelona especialment perquè rep molts molts turistes." En el que veïns i guies sí que estan d'acord és en la millora que ha experimentat el parc des de la regulació.

Des que als anys 90 va haver-hi el boom de turisme a la ciutat, el Parc Güell s’ha erigit com una de les principals atraccions de la ciutat. Fa més d’un any i mig se’n va regular l’entrada a la zona monumental, una decisió que Barcelona Serveis Municipals (B:SM) justifica per la necessitat de mantenir l’espai en millors condicions. Els guies turístics oficials admeten que ara poden treballar més bé, i els representants veïnals de l’Associació Coll-Vallcarca també en fan una valoració positiva.

Però el control de la zona també ha provocat alguns incidents entre el personal del parc i alguns ciutadans, i que, segons B:SM, són minoritaris. A tot el recinte actualment hi passen uns dos milions de persones a l’any. Abans de la regulació, nou. Els turistes paguen vuit euros per accedir a la zona monumental i han de reservar hora, ja que només es permet l’entrada de 400 persones cada 30 minuts. Els veïns, per la seva banda, tenen un carnet identificatiu que els permet anar-hi tantes vegades com vulguin. Se’n van fer uns 70.000 i B:SM calcula que el fan servir un 60% dels residents dels barris fronterers.

La resta de barcelonins són els qui en fan menys ús. Per acudir al Parc Güell sense pagar, han de registrar l’empremta digital al Gaudir Més. A partir d’aquí ja tenen accés lliure. Al principi de la iniciativa, l’octubre de 2013, s’instava a demanar hora per anar-hi. Es va detectar, però, que això desincentivava les visites: aleshores només 13.000 persones s’havien donat d’alta del Gaudir Més. Es tractava en tot cas, d’una recomanació, que s’ha eliminat, i després d’una campanya de conscienciació, són 100.000 els apuntats. Els barcelonins que visiten el Parc Güell no arriben, tanmateix, als 100 diaris.