La doctora Marta Goula, experta en heteròpters, confirma que l’insecte pertany a l’espècie “Belonochilus numenius”, un insecte sobre el qual ella mateixa va escriure quan es va detectar per primera vegada a la península Ibèrica. Vinguda d’Amèrica del nord, va ser trobada el 2008 a Castelldefels i a la Barceloneta, pocs mesos després de la primera detecció a Europa, produït al Llenguadoc i Còrsega.

La xinxa de la llavor del plàtan és un insecte inofensiu per a les persones que cria als fruits que formen les llavors dels plàtans i se n’alimenta. Els ous hivernen en les pilotes caigudes a terra i quan en surten, cap al maig, poden criar durant quatre generacions fins a l’octubre, quan torna a començar el cicle d’hivernació.

Els últims dies alguns veïns s’han queixat de la presència massiva d’aquests insectes a diferents punts de la ciutat, com els barris de Diagonal Mar, el Poblenou o la Dreta de l’Eixample. És el cas de la Lara Toro i Xavier Carrasco, veïns de l’avinguda Diagonal entre els carrers de Bruc i Girona, que van detectar les xinxes de la llavor del plàtan diumenge passat, i des d’aleshores eviten obrir finestres i balcons perquè “entren tots a dins”.

Des de Parcs i Jardins expliquen que tenen detectat el problema i que els tècnics estan avaluant quina serà l’actuació que es prendrà. Des de l’institut municipal insisteixen que es tracta d’una espècie que no afecta les persones més enllà de les molèsties que pugui generar la seva presència.

L’insecte, de nom científic “Belonochilus numenius”, és diferent de l’anomenat tigre del plàtan, que el setembre passat va arribar ser una plaga a diversos barris i va obligar l’Ajuntament a fumigar els arbres més afectats. En els últims anys s’ha detectat, a més, un augment en la presència de xinxes de llit a causa dels viatges.