Tal com Marilyn Monroe en el clàssic dels cinquanta, 'La tentación vive arriba', hi ha nits en què la calor fa impossible dormir, i cal buscar algun truc, encara que sigui poc ortodox. "M'aixeco suant i em dutxo, encara que siguin les 5 de la matinada, per tornar a dormir." "Jo agafo el matalàs i me l'enduc al costat de la porta del balcó. Saps què, i com més avall millor." "Jo m'airejo amb el ventall fins que em refresco i m'adormo." Això és el que deuen haver pensat alguns dels veïns del Raval aquesta nit mentre esperaven l'arribada de la fresca, sense resultats. La temperatura mínima al centre no ha baixat de 26,7. "A casa és impossible estar-s'hi. Aquí sí, o a la platja, a veure si corre una mica l'aire.." "Estem aquí a fora per veure si ens refresquem una mica." L'aire condicionat, però, no és l'única solució. Els metges recomanen tenir-lo engegat en una altra habitació perquè arribi al dormitori de manera indirecta. I si no, refrescar-se el clatell i els canells, o remullar-se els cabells per baixar la temperatura corporal. EDUARD ESTIVILL, doctor especialista en medicina del son JOAN RAMON BARBANY, professor de medicina del Campus de Bellvitge de la UB En nits com aquesta, qualsevol bufada d'aire és important.

Els experts en meteorologia utilitzen el concepte de “nit tropical” per designar aquella jornada en què la temperatura mínima no baixa dels 20°C. A Barcelona, és comú que n’hi hagi al llarg de l’estiu, però durant les darreres nits s’han assolit temperatures que, realment, es poden considerar d’insomni. La nit del diumenge 5 al dilluns 6 de juliol les temperatures nocturnes es van moure al voltant dels 25ºC, mentre que la nit de dilluns a dimarts ha destacat per les temperatures mínimes, superiors als 26ºC al Poblenou, la Zona Franca, Horta-Guinardó, Vallcarca, Gràcia, Sants i Sant Gervasi.

Segons l’especialista en medicina del son Eduard Estivill, “el nostre cos canvia de temperatura per poder dormir i, normalment, puja unes dècimes quan arriba la son”. En situacions d’onades de calor, en què la temperatura externa és molt alta, la temperatura interna també augmenta i impedeix “aprofundir en el son”, explica Estivill. Per això, indica quan fa molta calor o bé ens costa dormir o quan dormim el son no és prou profund.

Les altes temperatures afecten més els col·lectius de la gent gran i els infants. Els experts recomanen encendre l’aire en una altra habitació de manera que arribi al dormitori indirectament i refrescar-se el clatell, els canells i els cabells.