És la reunió prèvia dels equips que treballen al Centre d'Urgències i Emergències Socials de l'Ajuntament de Barcelona. S'organitzen per pentinar els barris i donar aigua als sense sostre i oferir-los la possibilitat d'utilitzar el Centre d'Estades Breus per resguardar-se de les altes temperatures. LAIA ORTIZ, segona tinenta d'alcalde "Cinc equips de dues persones cadascún que avui fan un recorregut per la ciutat en aquells punts on es detecta que habitualment hi ha persones d'alta vulnerabilitat, persones sense sostre." També es posa el focus d'atenció en la gent gran. A través dels serveis de teleassistència i atenció domiciliària s'informa a les persones considerades més vulnerables que aquests dies cal extremar les precaucions. LAIA ORTIZ, segona tinenta d'alcalde "Són persones grans, que moltes vegades viuen soles, que potser tenen unes condicions d'infrahabitatge i que, per tant, hem de tenir especial cura davant les altes temperatures." El pla d'actuació per onada de calor s'ha activat avui per la mitjana de temperatures altes que s'han registrat a la ciutat en els últims dies. Des de l'Ajuntament també aprofiten per fer recomanacions per prevenir-ne els efectes. "Són indicacions bàsiques, de sentit comú, com veure aigua sovint o evitar el sol directe, però cal fer-ne cas per evitar patir un xoc de calor." "A casa aire condicionat, dutexes, i al carrer ombra i cervesa." "Tancar totes les persianes, ben baixades, i després a mitja tarda començar-les a obrir i que corri l'aire." "Tomo mucha agua y no camino en el sol, si es posible." Al centre de Barcelona és on s'han registrat les temperatures més altes. A l'observatori de la Facultat de Geografia i Història aquesta nit passada el termòmetre no ha baixat dels 26 graus. I sembla que la situació no afluixa, el pic màxim s'assolirà entre avui i demà i la calor forta s'allargarà encara durant els propers 3 dies.

Mentre les temperatures no tornin a situar-se de nou per sota del llindar d’alerta, l’Ajuntament mantindrà activats dos operatius específics per atendre especialment els col·lectius més vulnerables. D’una banda, cinc parelles d’assistents socials surten al carrer en les franges de més calor, pentinant tots els barris, per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-les de la possibilitat d’utilitzar el Centre d’Estades Breus (CEB) com a espai climatitzat. Si accepten desplaçar-s’hi, les acompanyen. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, explica que “fan un recorregut per aquells punts on es detecta que habitualment hi ha persones persones sense sostre i d’alta vulnerabilitat”. En cas que detectin algú en situació de risc pels efectes de la calor, alerten també el Servei d’Emergències Mèdiques.

Alhora, els serveis municipals de teleassistència, atenció domiciliària i dels centres de serveis socials actuen davant la situació de risc meteorològic, informant-ne les persones vulnerables que atenen i duent a terme un control sistemàtic de les que tenen una salut més fràgil. “Moltes vegades viuen soles, potser tenen unes condicions d’infrahabitatge i, per tant, hem posar-hi especial cura davant les altes temperatures”, explica Ortiz. Quan cal, els lliuren ventiladors, reforcen l’atenció a domicili o hi porten àpats per evitar que les persones amb major risc surtin al carrer en les hores del dia de més calor.

Per altra banda, i també amb l’objectiu d’evitar l’estada al carrer de les persones fràgils, s’amplien els horaris i les activitats a centres climatitzats com casals d’avis, centres de dia per a persones grans, i per a persones discapacitades. També s’hi incorpora, si cal, el dinar i el sopar.

L’activació d’aquesta fase d’alerta suposa intensificar les mesures d’informació i seguiment de col·lectius vulnerables que, de manera ordinària, activa l’Ajuntament de Barcelona entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Enguany s’ha posat en marxa per primer cop aquest diumenge per la mitjana de temperatures altes que s’han registrat a la ciutat en els últims dies. També hi ha disponible un servei telefònic permanent (900 70 30 30), que informa dels possibles efectes d’una onada de calor i fa tot un seguit de recomanacions per prevenir-los.

Consells per fer front a l’onada de calor

A casa, cal controlar la temperatura seguint les instruccions següents:

  • Durant el dia, tancar les persianes de les finestres on hi toca el sol.
  • Obrir les finestres durant la nit per refrescar la casa.
  • Restar a les estances més fresques.
  • Utilitzar algun tipus de climatització de refresc (ventiladors, aire condicionat, ventalls…) o mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etc.).
  • Refrescar-se sovint amb dutxes, tovalloles amarades d’aigua…

 
Al carrer, s’ha de:

  • Evitar el sol directe.
  • Portar gorra, barret o paraigua.
  • Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procurar caminar per l’ombra, restar sota un para-sol quan s’estigui a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Portar aigua i beure sovint.
  • Mullar-se una mica la cara i fins i tot la roba.
  • Vigilar els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no restar-hi amb les finestres tancades

 
En tot cas, es recomana limitar l’activitat física durant les hores de més calor. Al migdia, el millor és no sortir de casa si no és necessari. També és molt important beure força, preferentment aigua i sucs de fruita, no begudes alcohòliques. I evitar els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.