FOTINI TRIGONAKI "És un dia molt especial, eh, la veritat és que mai m'he emocionat tant en el moment d'anar a votar i sóc una persona que sempre vota. // Estic molt trista per això que està passant ara després de cinc anys de patir i ara decidir i agafar una altra vegada un camí nou o no que portarà a patir." ANGELOS MARAGOS "De lo que va a pasar estos días, estamos a la espera para mañana, para la semana que viene y, yo creo, que para los meses que vienen. // Me ha parecido bastante fuerte ver carteles por la calle con el 'sí', y con mensajes 'votamos sí para el euro', 'votamos sí para Europa' y me ha parecido un poco irónico." MELINA VEL "Había algunos conflictos entre los partidarios del 'sí' o 'no'. No tenemos miedo de decir 'no' porque después de cinco años és la primera vez que un gobierno pide la opinión del pueblo."

Molts ciutadans grecs residents a Barcelona han viatjat a Grècia aquest diumenge per votar. Tots coincideixen que ha estat una jornada històrica, perquè era “la primera vegada en els últims anys que un govern permet opinar al poble en un referèndum”. Alguns dels entrevistats per BTV, com la Fotini Trigonakis, asseguren que s’han arribat a emocionar en el moment de dipositar el seu vot.

La divisió social ha estat molt present als carrers de Grècia durant l’última setmana. La Fotini, i també la periodista grega Melina Belimezi, asseguren que els mitjans de comunicació grecs han fet sobretot publicitat del “sí”, mentre que als carrers els cartells més presents han estat a favor del “no”. L’Angelos Maragos, estudiant grec que viu a Barcelona, diu que també hi havia molta campanya del “sí” als carrers, fet que li sembla “irònic perquè es tracta d’una recepta que no ha funcionat fins ara a Grècia”.

Finalment, la victòria ha estat d’un “no” a les condicions dels creditors. Amb el 85% de l’escrutini, el “no” ja s’ha imposat: un 62% de vots en contra d’acceptar les condicions de la troica per a un nou rescat, molt per sobre del 38% dels grecs que han votat que sí. Per tant, l’opció del govern d’Alexis Tsipras ha passat al davant i ara en surt reforçat. Ara caldrà veure què passa amb el futur de Grècia dins l’euro, tenint en compte que Brussel·les ho havia plantejat com un plebiscit sobre el compromís del país amb la Unió. Demà ja hi ha programats contactes d’alt nivell entre els socis.