Fa dies que costa dormir a Barcelona a causa de les elevades temperatures nocturnes. La matinada de diumenge ha estat especialment càlida, i ho han patit sobretot els barris del centre de la ciutat a causa de l’anomenat “efecte d’illa de calor”. El  fenòmen consisteix en què, de dia, el sol escalfa el ciment i l’asfalt i, de nit, aquests elements van alliberant de forma gradual la calor, tot impedint el refredament nocturn. Els barris més afectats solen ser els del centre de les grans ciutats, mentre que, per contra, a la perifèria i sobretot a l’interior dels grans parcs urbans, les temperatures poden davallar de forma més efectiva.

Aquest diumenge, per exemple, les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya ubicades al barri del Raval i al zoo han baixat, respectivament, fins a 26,1 i 23,2ºC. L’observatori de Ciutat Vella no assolia una mínima tan elevada des del dia 22 d’agost de 2012.

Onada de calor fins dijous

La nit de diumenge a dilluns serà tan càlida o més que la precedent a causa de la presència d’alguns núvols prims que podrien ajudar encara més a retenir l’escalfor i accentuar l’efecte d’illa de calor urbana. Dilluns, però sobretot dimarts, es preveu que els termòmetres tornin a fregar o superar els 35ºC a diversos barris de la ciutat, ajudats pels vents reescalfats del sud-oest. Dimecres començaran a baixar les temperatures i dijous, per fi, pràcticament es normalitzaran.

La calor anirà de baixa a mitja setmana, però cal tenir present que a partir del cap de setmana que ve en tornarà a fer, per bé que no serà, ni de bon tros, tan exagerada.