Els detinguts eren membres d'una mateixa família, d'origen xinès, a qui s'acusa, entre altres delictes, de tràfic il·legal de persones. Segons la investigació policial, portaven gent de la Xina al nostre país i des d'aquí els donaven l'opció de quedar-se o de traslladar-se a altres estats. Pel viatge els cobraven 30.000 euros i les dones que no podien pagar-los eren explotades sexualment en pisos com aquest. En el cas dels homes, se'ls obligava a treballar per a l'organització. Es calcula que d'aquesta manera, podien obtenir 10 milions d'euros de beneficis en només un any. JOSÉ DANIEL BAENA, comandant de la unitat de policia judicial Se aprovechaban de la situación de vulnerabilidad, com de otro tipo de circunstancias de la víctima: que no conocían la cultura, que no conocían las leyes y los sistemas de protección que aquí en España ponemos a disposición de estas víctimas." La xarxa operava a Barcelona com a mínim des de 2011, segons dades policials. Als detinguts se'ls imputen, a més de tràfic de persones, delictes com falsedat documental, afavoriment de la prostitució i contra els drets dels estrangers. JOSÉ DANIEL BAENA, comandant de la unitat de policia judicial "Presenta, esta organización, una estructura piramidal con tres ramificaciones perfectamente identificadas: una encargada al tráfico de drogas, otra encargada a la gestión de los pisos-prostíbulos, y una última encargada de gestionar los desplazamientos de los viajeros." L'operació va iniciar-se el març de 2014 i en aquest temps s'han detingut una seixantena de persones a diversos països europeus. 18 van ser atrapades dimecres en una operació polical simultània a Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. En els escorcolls es van alliberar 20 noies víctimes d'explotació sexual.

El protocol establia que les víctimes havien de pagar la meitat del viatge abans d’abandonar la Xina i l’altra meitat, en arribar al país de destinació. Tot i això, la policia ha constatat que en alguns casos, tot i haver fet el primer pagament, els presumptes traficants els tornaven a exigir els diners, amb el pretext que hi havia hagut algun problema. Tant les dones que eren explotades sexualment com els homes obligats a treballar per a l’organització eren controlats de prop pels integrants del grup criminal i sotmesos a contínues amenaces i coaccions.

Segons ha explicat la Guàrdia Civil, els detinguts en l’operació d’aquest dimecres, simultània a Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, eren membres d’una mateixa família, d’origen xinès. Se’ls acusa, entre altres delictes, de tràfic il·legal de persones, falsedat documental, afavoriment de la prostitució i contra els drets dels estrangers. Segons ha explicat José Daniel Baena, comandant de la unitat de Policia Judicial, la banda tenia una “estructura piramidal amb tres branques perfectament identificades”, dedicades respectivament al tràfic de drogues, la gestió dels prostíbuls i al control del trasllat de les víctimes.

Segons la investigació policial, la xarxa portava entre 15 i 30 persones al mes des de la Xina fins al nostre país i a partir d’aquí els donaven l’opció de quedar-se o de traslladar-se a altres estats. Es calcula que d’aquesta manera l’organització criminal podia obtenir 10 milions d’euros de beneficis en només un any.

L’operació va iniciar-se el març de 2014 i s’ha fet en col·laboració amb l’Europol. Segons han explicat, des que va començar la investigació s’han detingut una seixantena de persones a diversos països europeus. Les darreres 18 les van atrapar en l’operació policial d’aquest dimecres. En els escorcolls es van alliberar 20 noies víctimes d’explotació sexual.