Els últims compassos del 080 han estat per als nens i la moda infantil de CND by Condor i Boboli. Però aquest últim dia, el certamen també ha rebut la visita d'una il·lustre veterana d'aquest món. La dissenyadora i decoradora nord-americana Iris Apfel, que, amb 93 anys, és encara creadora de tendències. L'última jornada és també dia per fer balanç. Pel que fa al públic, positiu ja que s'han superat les previsions i s'han assolit els 41.750 visitants. Més enllà d'això la qualitat de les desfilades ha estat, diu l'organització, a un nivell molt alt. MIQUEL RODRÍGUEZ, director del 080 Barcelona Fashion: "La dificultat que hem tingut al moment d'escollir els premi, és una dificultat que ens creix edició rere edició. Escollir la millor col·lecció no ha estat gens fàcil per a tots els membres de l'equip i aquesta és realment la satisfacció." Finalment el jurat s'ha decantat per Celia Vela, premiada amb el guardó a la millor col·lecció, i per Elisabet Carlota i Elisenda Oms, que han rebut el de millor proposta emergent. Fa vuit mesos encara cursaven la carrera. ELISABET CARLOTA I ELISEDA OMS, disenyadores: "És el que necessitem per començar. Ara comença la nostra carrera com a dissenyadores. Amb un aval com el 080? Això t'obre moltíssimes portes." "Les que no estan tan satisfetes són algunes de les marques que han exposat al 080 Market. Consideren que el disseny de l'espai els ha perjudicat." ISABEL VILLODRES, Escola Illa: "És un esforç brutal ser aquí però al final els objectius, que eren donar-nos a conèixer, no han estat aquests." ROSALIA POMÉS, Milnius: "Creiem que aquesta part de portar aquesta gent que està interessada en la moda a conèixer les nostres marques, de la manera com està estructurat, la gent quedava desviada cap a altres zones." Altres zones com aquestes, les de begudes i refrigeris. Aquí, sí, no han parat de treballar.

Premis 080

La marca Carlotaoms, de les dissenyadores Elisabet Carlota i Elisenda Oms, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya al disseny emergent 080 Barcelona Fashion. Les joves dissenyadores, de Vic i Barcelona, presentaven tot just la seva segona col·lecció quan no fa ni un any que van acabar la carrera. “Per nosaltres aquest premi és l’inici de la nostra carrera com a dissenyadores, és un reconeixement que ens obrirà moltes portes”, han explicat a BTV.

El premi a la millor col·lecció primavera-estiu 2016 del 080 Barcelona Fashion ha estat per a Celia Vela. Opten a aquest premi totes aquelles marques que disposin d’un establiment operatiu a Catalunya o d’àmbit estatal i que tinguin una facturació d’entre 50.000 i dos milions d’euros.

Queixes dels expositors del 080 Market

Diverses marques de les que han exposat aquests dies les seves peces al 080 Barcelona Market s’han mostrat decebudes amb el disseny de l’espai d’aquest any. Per a Rosalia Pomés, de Milnius, els fluxos de gent acabaven als estands de begudes i les parades de les marques han quedat relegades a un segon pla. Molts consideren que seria millor dur a terme l’edició d’estiu en un recinte interior. “Ha fet molta calor i això ha fet que molts possibles clients marxessin ràpid un cop vistes les desfilades”, explica Isabel Villodres, responsable de l’estand de l’Escola Illa.

Una visita d’excepció

La dissenyadora novaiorquesa de 93 anys Iris Apfel ha presentat el documental ‘Iris’ al 080 Barcelona Fashion. L'”it girl” ha estat la convidada d’honor de la passarel·la barcelonina en el darrer dia de l’edició estival d’enguany. Iris ha reconegut que està gaudint molt de la visita i que li ha encantat poder anar de compres per la ciutat.

Vestida tan extremada com ja és habitual en ella, Apfel ha tret de l’armari plomes, colors vius i les seves inseparables ulleres XXL per a l’ocasió. Assegura que no entén com li ha arribat aquesta fama sobtada a l’edat que té i s’ha declarat una addicta a la feina amb molts projectes per fer encara. Dels dissenyadors espanyols n’ha destacat l’històric Balenciaga i com a figura més contemporània, Custo Dalmau.