En l'últim mandat, a l'Ajuntament hi havia 166 treballadors eventuals, assessors que ajudaven en la feina diària dels aleshores cinc grups municipals. La nova llei local aprovada pel Govern espanyol ha reduït aquesta xifra fins als 92 assessors en aquest mandat. Menys personal a contractar que ara s'han de repartir ni més ni menys que set partits. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Nosaltres el que necessitem és un govern que compti amb un suport tècnic i polític en matèria d'assessors que sigui prou sòlid però l'oposició també té el dret legítim per exigir aquest tipus de suport." De moment, però, la proposta que el govern va fer arribar la setmana passada no ha agradat a tots els grups, execpte la CUP, que no vol posar problemes en aquest debat. La resta de partits demana prou assessors per poder fer la feina d'oposició, diuen, en condicions. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "Ells volen reservar-se el 75% per a l'equip de govern, amb la qual cosa el que volen és ofegar i impossibilitar la tasca d'oposició que puguin fer els partits de l'oposició. Volen suplir amb assessors el que els ha negat les urnes." JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "No estem discutint de persones a treballar, cadires o llocs de lliure designació sinó que els grups de l'oposició poguem treballar amb les màximes garanties per poder fer bé la feina." Tots els grups de l'oposició menys la CUP han demanat per demà una junta de portaveus per abordar el tema i han exigit que per part del govern hi assisteixin càrrecs electes i no la parella de l'alcaldessa. En la trobada s'ha de decidir també, entre d'altres, qui presideix les comissions i els plens de districte. El govern ha confirmat avui que està disposat a cedir-ho a l'oposició. Gestos amb què vol assegurar-se suports per aprovar el cartipàs municipal en el primer ple del mandat.

En l’últim mandat, al consistori hi havia 166 treballadors eventuals que assessoraven en la feina diària els cinc grups municipals d’aleshores. Amb la nova Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL) aprovada pel Govern espanyol, la xifra d’assessors que es poden contractar en aquest mandat s’ha reduït fins a les 92 persones, amb la principal diferència que ara s’han de distribuir entre set formacions polítiques. En una entrevista a BTV, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha admès que “és una qüestió molt complicada per arribar a un consens”, i ha afegit que el govern necessita un suport d’assessors “prou sòlid”, i que l’oposició té el dret d’exigir-lo també.

En una reunió, la setmana passada, el govern va facilitar als grups una primera proposta de distribució dels assessors que no va convèncer la majoria de l’oposició. De fet, CiU, Ciutadans, PSC i PP van abandonar la reunió. Aquests mateixos partits i ERC han reclamat la convocatòria d’una nova junta de portaveus per seguir negociant. En una nova proposta feta per Barcelona en Comú, s’ofereix als grups repartir-se 30 assessors, mentre que el govern es quedaria els 62 restants, opció que els partits també troben insuficient per fer la feina d’oposició. Des de la CUP Capgirem Barcelona, en canvi, s’assegura que no es vol posar problemes en aquest debat i que la qüestió no és quanta gent hi ha sinó quin sou tindran.

En la trobada que han sol·licitat per a aquest dimarts, fonts d’alguns partits han reclamat també que per part del govern hi assisteixin càrrecs electes i no la parella de l’alcaldessa, que va liderar les negociacions en la reunió de la setmana passada. En aquestes trobades per pactar el cartipàs municipal i l’estructura interna de l’Ajuntament, els grups han de consensuar també els sous dels regidors, la representació a les empreses municipals, la composició de les comissions de plenari, qui les presideix i qui presideix també els plens de districte. En l’entrevista a BTV, Pisarello ha afirmat que preveuen cedir a l’oposició aquests últims càrrecs “però no està decidit”. El ple per aprovar el cartipàs està previst per al proper 14 de juliol.