En campanya Ada Colau ja va advertir que el projecte olímpic del 2026 no gaudia de prou consens i que en cas d'arribar al govern caldria revisar-lo. Ahir mateix la ja alcaldessa va destituir el director de la candidatura olímpica, Òscar Grau, un càrrec de confiança de Xavier Trias. I avui, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha confirmat que el govern retira definitivament la candidatura. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Per nosaltres, que apostem per l'esport de manera clara i per l'esport de base, aquest tipus d'esdeveniment no és un esdeveniment prioritari ara mateix." El projecte va arrencar ara fa sis anys, sota el mandat de Jordi Hereu. Ell mateix va ser l'encarregat de presentar la candidatura, que va qualificar del tot viable. "No ens llancem davant d'un impossible, ens llancem davant d'un magnífic possible." I per aconseguir-ho va iniciar una ronda de contactes amb els alcaldes del Pirineu per sumar els suports necessaris. Però Hereu va topar amb l'oposició d'Iniciativa, aleshores soci de govern. "El govern de la ciutat no necessita cops d'efecte, i Barcelona no necessita cops d'efecte." Tot i així el projecte va tirar endavant i Xavier Trias el va heretar el 2011. Per aconseguir el suport ciutadà Trias es va comprometre a fer una consulta... "Farem una consulta ciutadana." Però l'alcalde no va trobar el consens polític suficient, sobretot per part del PP, per celebrar-la i presentar candidatura el 2022. L'horitzó, llavors, el va marcar quatre anys més tard, el 2026, amb l'esperança de presentar un projecte prou sòlid per convertir Barcelona en la primera ciutat del món que hagués celebrat uns jocs olímpics d'estiu i d'hivern.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat l’aposta del nou executiu per l’esport, però afegeix que s’han d’impulsar esdeveniments més lligats “al context mediterrani de la ciutat i molt pactats amb les entitats esportives i socials”. De fet, aquest dimarts el mateix director de la candidatura Barcelona-Pirineus, Òscar Grau, va comunicar que l’havien fet cessar “per la seva condició de personal eventual i càrrec de confiança”.

Els alcaldes dels Pirineus, però, no volen renunciar tan ràpidament a la candidatura. Segons informa el diari ‘Regió 7‘, els batlles de Puigcerdà, Albert Piñeira, i el de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, tenen la intenció de reunir-se en les pròximes setmanes amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Els municipis pirenaics volen explicar a Colau que, per ells, el projecte Barcelona-Pirineu 2026 sí que és “interessant i principal”. En la mateixa línia s’ha expressat el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, que considera que la retirada de la candidatura de Barcelona dels Jocs d’Hivern “és una mala notícia”.

També s’hi ha pronunciat el Grup Municipal de CiU, que ha dit que abandonar aquest projecte representa girar l’esquena al país. La regidora Maite Fandos creu que cal que “es parli amb tothom i que no es prenguin aquestes decisions d’aquesta manera unilateral”. Des del seu compte de Twitter, l’exalcalde Xavier Trias ja ha mostrat el seu descontentament amb la decisió, que titlla de “mala notícia”.

El president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, s’ha sumat a les crítiques per la renúncia a la candidatura.

A més, a la plataforma Change.org s’ha iniciat una recollida de firmes perquè Ada Colau reflexioni sobre la decisió.