Van tenir només 8 hores per desenvolupar el prototip d'aquesta aplicació mòbil que posa preu al mobiliari urbà i als edificis de la ciutat. Es van emportar el primer premi al darrer concurs impulsat per l'Ajuntament i tenen clars els ingredients del triomf. DANI LLIMONA, membre de ValoraBCN "Que la idea principal tingui unes funcionalitats que siguin per a mòbil i, a partir d'allà, petita programació i la gràfica que implementi aquesta aplicació." Des del consistori consideren que aquestes trobades són una oportunitat per fomentar el sector de les noves tecnologies i també beneficien els barcelonins. ALEXIS CULUBRET, cap de Procediments Electrònics de l'Ajuntament "Són aplicacions que milloren la qualitat de vida de la ciutat en diferents aspectes i de la relació dels ciutadans amb la ciutat. És el principal objectiu que busquem en les hackatons." I també el que cercarà la pròxima trobada, organitzada per Apps4citizens. Ja hi ha 30 persones inscrites, amb perfils professionals molt diversos. RICARD ESPELT, coordinador d'Apps4citizens "Tecnòlegs, gent humanista, periodista, ambientòleg. Molt variats. Gent interessada en com la tecnologia pot canviar models de relació." En aquest cas el repte serà crear una eina basada en les dades que els ciutadans poden recollir amb el seu mòbil. ELI VIVAS, membre de Hacks/Hackers Barcelona "Amb dades mediambientals de tipus lumínic. Per exmeple, que a BCN hi ha tota una zona que resulta que no hi ha llum. O totalment al contrari, que hi ha molt de soroll. Totes aquestes dades avui dia es poden gravar, geolocalitzar i poden ser útils per fer una investigació periodística." Els equips optaran a un guardó de 3.000 i 2.000 euros i rebran el suport d'Apps4citizens per fer realitat la idea que naixerà el 19 de juny.

L’objectiu d’aquesta trobada, en què ja hi ha 50 equips inscrits, és desenvolupar aplicacions basades en les dades que els ciutadans poden recollir amb els telèfons mòbils. Tot i que s’escapen del seu ús principal, molts aparells també disposen de sensors per detectar, per exemple, la temperatura, la llum ambient, el so o el camp magnètic. Aquest és el punt de partida de la HackApp, que desafiarà els equips a crear eines útils per als ciutadans, com ara una aplicació que detecti les zones de Barcelona on manca llum a la nit o bé tot el contrari, els carrers on es detecta contaminació lumínica.

L’Eli Vivas, cofundadora de Hacks/Hackers BCN, indica que actualment hi ha moltes dades que “es poden gravar, geolocalitzar i poden ser útils“, i fa un apunt important: “La HackApp està oberta a tothom, no cal saber programar“, destaca l’Eli. De fet, l’organització ha arribat a un acord per poder utilitzar la plataforma Gather durant la HackApp, una eina per crear aplicacions de manera senzilla sense tenir coneixements de programació. En aquest sentit, el coordinador d’Apps4citizens, Ricard Espelt, convida a la jornada tots els ciutadans que estiguin interessats en “com la tecnologia pot canviar models de relació” i assenyala que, de moment, s’hi han inscrit perfils molt diversos, des de tecnòlegs fins a periodistes o ambientòlegs.

Què és una hackató?

El mot hackató genera sovint una barrera als ciutadans que no tenen una professió vinculada amb les noves tecnologies però, en essència, no són res més que “espais de col·laboració en què equips multidisciplinars treballen per tirar endavant un mateix projecte i crear noves idees”, afirma Alexis Culubret, cap de Procediments Electrònics de l’Ajuntament. És a dir, un concurs en què “s’uneixen persones de diferents disciplines per crear una aplicació o un projecte periodístic”, indica Vivas, que remarca que l’equip bàsic està format per un programador, un periodista i un dissenyador.

Els equips treballaran a contra rrellotge durant nou hores (de 9 a 18 h) en un espai de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, i disposaran de tres minuts per presentar la proposta. La cirereta del pastís són els premis de 3.000 i 2.000 euros per als guanyadors i, el més important, l’acompanyament i el suport que rebran des d’Apps4citizens per aconseguir que la idea generada el proper 19 de juny esdevingui una realitat.

Per això, a més del guardó monetari, també s’oferiran tallers de formació i la possibilitat d’un espai de “coworking” per desenvolupar l’aplicació. Així mateix, les dades que es desprenguin de l’app serviran de base per elaborar continguts de periodisme d’investigació i, en aquest sentit, tindran també el seguiment de mitjans de comunicació com BTV.

La HackApp és una de les quatre potes del projecte Apps4citizens, dedicat a les aplicacions amb compromís polític i ciutadà. La hackató de la Fàbrica Damm es tancarà amb el FestivalApp, una trobada oberta a tothom amb concerts i xerrades en què participaran investigadors i periodistes com Mar Cabra, Francis Pisani o Cristóbal Gracia.