Fa tot just un any i un mes que Jordi Martí es va acomiadar com a president del Grup Municipal del PSC a l'Ajuntament, i a partir de dissabte hi tornarà, ara com a gerent municipal. Ha estat la mateixa Ada Colau qui li ha ofert aquest càrrec, que és el màxim responsable de la gestió econòmica i financera de l'Ajuntament. Aquesta tarda, Jordi Martí ha confirmat via Twitter l'oferta de Colau, que ha valorat com un repte professional per servir la ciutat. Martí té a les espatlles una llarga trajectòria a l'Ajuntament. Va ser delegat de Cultura en els últims governs socialistes i va ser el relleu de Jordi Hereu un any després que el PSC perdés les eleccions. El seu lideratge va topar més d'una vegada amb la federació de Barcelona. Martí va perdre les primàries del PSC contra qui ara lidera el partit, Jaume Collboni, va estripar el carnet i va impulsar Moviment d'Esquerres, que ha fet coalició amb els republicans en aquestes eleccions. Colau ha destacat l'experiència de Martí i ha deslligat el fitxatge de les converses que manté amb PSC i Esquerra per a un possible pacte de govern. ADA COLAU, cap de llista de Barcelona en Comú "No entra en cap tacticisme de pactes amb sigles. En absolut. Estem dient que volem governar de la millor manera possible, sumant el màxim de gent possible i la gent que tingui experiència, coneixement de l'Ajuntament i de la ciutat. I professionalment, Jordi Martí tenia un molt bon perfil per al que seria la gerència municipal." De fet, fonts d'Esquerra han explicat que el nomenament de Martí no té res a veure amb les negociacions que hi ha obertes amb Barcelona en Comú. Fonts socialistes han assegurat que els sembla una bona notícia que es recuperi un perfil dels governs d'esquerres per ocupar un lloc destacat al nou Ajuntament.

Colau ha confirmat que l’oferiment és “com a professional, no com a polític”, ja que n’ha valorat l’experiència en gerència i el seu coneixement del consistori i la ciutat. La que probablement serà la futura alcaldessa de Barcelona ha assenyalat que “no volem governar de forma partidista o sectària, volem unir al màxim de gent possible més enllà de les sigles” i per això també es confiarà en els funcionaris i treballadors de l’Ajuntament.

La cap de llista de Barcelona en Comú ha anunciat que el nomenament ha estat acceptat dins de Barcelona en Comú però que no n’ha parlat ni amb ERC ni amb el PSC. Colau ha afegit que creu que aquest nomenament “no hauria” d’afectar les actuals converses i ha assenyalat que espera que els acords per formar govern a la ciutat estiguin “resolts” abans de dissabte, dia del ple d’investidura.

La gerència municipal és un càrrec central d’àmbit intern de l’Ajuntament que depèn directament de l’alcalde. La seva funció és exercir la direcció executiva de les gerències municipals, així com dels organismes autònoms i empreses de l’Ajuntament i fer el seguiment dels plans municipals i del pressupost. Durant el govern de Xavier Trias, el gerent municipal ha estat Constantí Serrallonga.

Fonts d’ERC han explicat que el nomenament de Martí no té res a veure amb les negociacions que hi ha obertes amb Barcelona en Comú mentre que fonts socialistes han assegurat que els sembla una bona notícia que es recuperi un perfil dels governs d’esquerres per ocupar un lloc destacat al nou Ajuntament.

Per la seva banda, Moviment d’Esquerres (MES) ha assenyalat que respecta la decisió de Martí però ha anunciat que la gerència és “incompatible” amb el càrrec de portaveu que fins ara ostentava a la formació, i ja ha avançat que hi haurà relleu. En aquesta línia, un dels màxims dirigents de MES, Ernest Maragall, ha publicat al seu compte de Twitter que “les solucions professionals són incompatibles amb el projecte col·lectiu”.

El recorregut de Martí

Jordi Martí ha estat fins fa poc més d’un any president del Grup Municipal del PSC i va ser derrotat per Jaume Collboni en les primàries per encapçalar la llista socialista a l’Ajuntament. Va ser regidor de Cultura entre 2007-2011, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) entre el 2006 i el 2007, sotsdirector del CCCB entre el 2004 i el 2006 i director de l’ICUB entre el 1999 i el 2003.

Després de deixar la formació socialista es va situar com una de les cares visibles del nou partit Moviment d’Esquerres (MES), que es va presentar en coalició amb ERC a les eleccions municipals.

En un missatge al seu compte de Twitter, Martí ha agraït Ada Colau l’oferiment “d’encapçalar l’estructura tècnica municipal” i ha assegurat que es tracta d’un “nou repte professional per servir a la meva ciutat”.