Barcelona en Comú no s'ha definit mai com una formació obertament independentista sinó com una suma de diverses sensibilitats. Tots aquests matisos són els que volen recollir en un compromís propi de ciutat que han proposat en la trobada amb l'ANC i Òmnium Cultural. El document, al marge del full de ruta per la independència, pretén, des del diàleg i el consens, integrar partits i entitats a favor del que Ada Colau ha definit com la sobirania real. ADA COLAU, cap de llista de Barcelona en Comú "Creiem que hi ha un procés sobiranista molt ampli a Catalunya i a Barcelona, que té diferents matisos, i creiem que Barcelona en Comú ha expressat també aquests matisos. Que per alguns pot tenir l'expressió de l'independentisme i per altres la d'un estat federal o confederal." L'Assemblea i Òmnium no veuen en aquest compromís una renúncia al full de ruta sinó una oportunitat perquè s'hi facin noves aportacions. Les entitats han afirmat que el procés vol sumar com més gent millor i no expulsar ningú. JORDI SÁNCHEZ, president de l'ANC "Entenem que la proposta és no una porta escapatòria sinó clarament un compromís que no només Barcelona en Comú sinó que Barcelona sumi al procés amb els matisos que calgui." Les dues entitats han demanat a Colau que estudiï totes les fórmules possibles perquè Barcelona s'adhereixi a l'AMI, com ara donar llibertat de vot als regidors, opció que la futura alcaldessa NO ha descartat. ADA COLAU, cap de llista de Barcelona en Comú "Una de les propostes que havíem llançat durant la campanya era fer una consulta, ens pensàvem que era una manera de resoldre-ho. Ara hi ha altres propostes sobre la taula. El que fem és traslladar el debat, com no podria ser d'una altra manera." Colau ha confirmat que, com ha fet els últims anys, serà present a l'acte que ANC i Òmnium preparen per l'11 de setembre a la Meridiana, ara, però, com a alcaldessa.

La d’avui ha estat la primera trobada després de les eleccions municipals entre Ada Colau i els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. Tot fa pensar, però, que no serà l’última. Sobretot després que la candidata de Barcelona en Comú hagi fet una nova proposta per sumar Barcelona al procés sobiranista. Colau es proposa obrir un “diàleg molt ampli” amb la resta de forces polítiques i agents socials per “treballar en la idea d’un compromís propi de la ciutat amb un procés constituent que permeti una sobirania real”. La futura alcaldessa ha dit que “és evident que hi ha un bloqueig institucional” que cal superar i per part d’un govern del PP que “impedeix expressions democràtiques i legítimes” com el dret a decidir. Tant Muriel Casals com Jordi Sànchez han recollit el guant i han valorat “molt positivament” tant la trobada com la proposta de Colau. Sànchez considera “indispensable que la capital estigui al costat del país” i la “voluntat sobiranista de la ciutat de Barcelona”. També Muriel Casals ha afirmat que els “satisfà qualsevol gest d’apropament cap a la plena autonomia” i ha assegurat que tenen “moltes coses a compartir”. Tot i aquesta bona sintonia, però, Sànchez i Casals també han lliurat a Colau el document del full de ruta amb la voluntat de poder-lo “enriquir” i “eixamplar” amb les aportacions de Barcelona en Comú.

L’alcaldessa Colau assistirà a la manifestació de l’11-S

Colau també anunciat que anirà a la manifestació de l’11 de setembre  “a l’avinguda Meridiana com a alcaldessa d’una formació que es compromet amb el dret a decidir”. La candidata de Barcelona en Comú ha recordat que també hi va ser presenta l’any passat. A més, també ha anunciat el suport institucional de l’Ajuntament a la convocatòria “com ha de ser”, ha afegit, “en una ciutat democràtica com Barcelona”.

Sobre l‘adhesió de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Ada Colau ha refermat la voluntat de la seva formació de resoldre aquest debat “de forma democràtica“. En aquest sentit, ha reiterat el seu compromís electoral de sotmetre aquesta qüestió a un referèndum popular tot i que també ha obert la porta a estudiar la llibertat de vot dels seus regidors en cas de sotmetre aquesta qüestió a votació.